Jonas Nilsson lagar tångmoln av nyskördad rörtång till dottern Hedvig och till Liv, Unni och Johan Hakeröd. Foto: David Nyberg

Jonas skapar miniäventyr i Hamburgsunds skärgård

2021-08-05 – Skärgården här är Sveriges absolut bästa lekplats för det finns så mycket att upptäcka här, både för stora och små, säger Hamburgsundsbon Jonas Nilsson. Med egna företaget Miniäventyr i Bohuslän erbjuder han utöver ö-vandringar, fiskeutflykter och feministisk manspaddling nu även miniäventyr för barnfamiljer.

Den här första sommaren med miniäventyr för barnfamiljer är det framför allt svenska turister som Jonas Nilsson har riktat in sig på. Men han är hoppfull om att även utländska turister ska vilja boka in sig på hans små skärgårdsäventyr kommande somrar när coronarestriktionerna förhoppningsvis är färre och han har utvidgat den svenska hemsidan till att bli även engelskspråkig.

Äventyren utgår från Hamburgsund där familjerna får följa med Jonas i hans båt ut till en ö i Fjällbackas eller Hamburgsunds skärgård. Under turen som pågår under fyra timmar delar Jonas med sig av sitt engagemang och sina kunskaper om växter och djur över och under ytan. Men han berättar också om vad stenindustri, sillfiske och andra historiska händelser har betytt för Bohuslän.

– Miniäventyr är en typ av kunskapsturism och det tror jag jättemycket på. Att vi får lära oss saker under semestern. För familjer som vill uppleva något tillsammans och skapa ett minne för livet. De får med sig lite Bohushistoria och Bohuskultur. Men i första hand är det ett äventyr i naturen med barnperspektiv, säger Jonas.

En central del i miniäventyren är att deltagarna får lära sig vad för ätliga växter och djur som man kan hitta längs med strandkanten. Efter att tillsammans ha samlat in dem tillagar och äter de dem på stranden.

Jonas Nilsson, Hedvig Nilsson och Johan Hakeröd på jakt efter tång och annat ätbart i Boviken på Hamburgö. Foto: David Nyberg

Under miniäventyret som Västsverige följde med på gjordes tångchips av sockertång och tångmoln av algen rörhinna som rullades i potatismjöl och friterades i olja på ett stormkök.

Deltagarna den här gången var ovanligt bekanta med livet i havet i och med att den ena av dem var Jonas äldsta dotter Hedvig och familjen som följde med bestod av Jonas vän Johan Hakeröd med döttrarna Liv och Unni.

Men trots att familjen Hakeröd bor i Hamburgsund alldeles vid havet var både tångchips och tångmoln nya smakupplevelser för dem alla. Tångchipsen gick åt snabbt och tångmolnen var så populära att Jonas fick lov att göra en extra omgång.

Däremot blev det inte läge att tillaga de sjöstjärnor som de också hade plockat upp ur havet utöver algerna. Jonas kände av att barnen på dagens äventyr inte var intresserade av att fritera och äta upp sjöstjärnorna som de hade hittat.

– Sjöstjärnor är häftiga att äta eftersom det är något som de flesta aldrig har smakat på tidigare. Men barn tycker ju att sjöstjärnor är väldigt söta, så då får jag låta deltagarna välja hur vi ska göra, säger Jonas.

Sjöstjärna. Foto: David Nyberg

Inte heller räkor tillagades under det här miniäventyret, men det var av en annan anledning.

– Jag blir faktiskt orolig idag över att jag inte har sett en enda räka, varken tångräka eller hästräka. Jag hoppas att det beror på att det är så varmt i vattnet och att de har flyttat längre ut, för i vanliga fall sjuder det av räkor här, säger Jonas.

– Räkor brukar annars vara lättare att bjuda på i och med att räkor är något som de flesta har ätit tidigare.

Jonas är utbildad fritidspedagog och hans huvudsakliga sysselsättning är att han arbetar som ungdomsvägledare för Tanums kommun. Han förklarar att hans stora natur- och friluftsintresse tillsammans med hans erfarenhet av att arbeta med barn och ungdomar var det som ledde fram till idén med miniäventyr för barnfamiljer.

– Jag gillar naturen och jag är bra på ungar och kände att då ville jag kombinera det på något sätt. Jag tycker verkligen att det är roligt att upptäcka naturen med barn. Det är framför allt den här upptäckarglädjen som de har som jag gillar. Och att de ser saker som vi vuxna inte ser, säger Jonas.

Jonas Nilsson lagar tångchips av nyskördad sockertång. Foto: David Nyberg

Han berättar om en familj som var ute med honom på ett miniäventyr tidigare i sommar och att han då berättade för dem om ett historiskt sjöslag som hade inträffat på platsen där de befann sig.

– Då dundrade barnet som var med ner och hittade ett litet rött kvalster, och då var det kvalstret som var det intressanta för honom. Och det är det här som är så häftigt och som miniäventyr handlar om. Att det är en kunskapsupplevelse från det stora till det lilla, säger Jonas.

En annan familj som var med Jonas på ett miniäventyr i sommar hade barn som inte var lika naturintresserade som deras föräldrar.

– Däremot tyckte lillkillen att det var jätteroligt att få jobba sig uppåt i båten. Att lära sig om sjövett, att lossa splinten och putta ifrån båten och att dra upp ankaret. Till slut fick han till och med styra båten. Så det blev hans miniäventyr. Det var det han pratade om när han kom hem, säger Jonas.

– Och dottern i familjen var mer intresserad av matlagning. Mamman skickade ett mejl till mig efteråt där hon skrev att de nu kommer äta tångchips hela tiden.

Två små krabbor på ett miniäventyr. Foto: David Nyberg

Även om det är först i år som Jonas kommit i gång med att organisera miniäventyr för barnfamiljer så är konceptet miniäventyr ändå inte helt nytt för honom. Han berättar att han alltid har älskat att vara i naturen och att han tillsammans med vännen Jacob för ungefär tio år sedan började göra om andras storslagna naturäventyr i mindre skala. Samtidigt skapade de en gemensam blogg där de dokumenterade upplevelserna.

– Vi började med att ta en septemberhelg för att göra vår version av Seven summits. Men i stället för att bestiga den högsta bergstoppen i varje världsdel besteg vi de högsta topparna i var och en av de sju socknarna i Tanums kommun. Och så cyklade vi mellan dem och sov under bar himmel, säger Jonas.

Andra miniäventyr som de varit ute på och bloggat om är bland annat forsränning nedför Anråsälven och en egen version av Robinson där de levde utan mat på en ö i 24 timmar.

Från och med i år har Jonas tagit över bloggen så att han numera driver den helt själv. Han har också anpassat hemsidan till att inkludera beskrivningar av de olika typer av miniäventyr som han erbjuder genom sitt företag.

Ö-vandringarna som Jonas håller i kallar han för Boatwalks och det är en sorts miniäventyr för vuxna. En naturvandring över klipporna i Hamburgsunds skärgård där man får uppleva Bohusläns natur och historia både på båt och till fots.

Jonas Nilsson bjuder deltagarna på algen rörhinna som friterats till så kallade tångmoln. Foto: David Nyberg

Och i april varje år ordnar han fiskeutflykter där man får möjlighet att testa havsöringsfiske.

Dessutom organiserar han en årligt återkommande feministisk manspaddling. Det är en paddling i skärgården som utgår från Hamburgsund och som pågår under 24 timmar, från lunch till lunch, en helg i maj.

Med övernattning i tält på en ö och med samtal kring mansrollen, machokulturen och vad män kan göra för att öka jämställdheten i samhället.

– Manspaddlingen går ut på att vi män ska få ett tillfälle att diskutera vad vi behöver för att nå vår bästa potential. Feminism handlar ju om att alla är lika mycket värda. Kvinnorna äger inte jämställdheten själva, säger Jonas.

– Om vi ska komma vidare med jämställdheten måste vi män också få möjlighet att prata klart och diskutera de här frågorna med varandra från våra perspektiv.

Han menar att kvinnorna har gjort en fantastisk resa under det senaste seklet med bland annat rösträtt och P-piller och mycket annat medan männen i princip har stått still i utvecklingen. Och nu till och med ligger efter kvinnorna på många områden, till exempel vad gäller arbetsplatsolyckor och skolresultat.

– Samtidigt hävdar männen alltjämt att vi inte behöver ändra på oss. Det är självklart inte synd om männen eftersom vi fortfarande har en rådande mansnorm i samhället som gynnar oss hela tiden. Den behöver vi jobba bort. Och vi män måste börja ändra på oss.

Algkunskapslektion på stranden. Foto: David Nyberg

Som ett exempel på hur könsrollerna begränsar männen nämner han att varje deltagare på manspaddlingen på kvällen runt lägerelden på övernattningsön ska läsa upp sin favoritdikt. Men att det absolut inte behöver vara en dikt som man har skrivit själv.

– I år var det tre kvinnor som ringde till mig och sa att deras män gärna ville komma på manspaddlingen men att de inte var sugna på att läsa dikt, och undrade om det var ett krav att man måste göra det.

– Varför kan männen inte ringa själva och fråga? Vad är det som gör att vi känner oss trygga i vissa saker och otrygga i andra saker? Den här paddlingen är en superintressant upplevelse, att under ett dygn snöa in sig helt och hållet på mannen och mansrollen med andra män.

Precis som de andra miniäventyren som Jonas organiserar är huvudfokus även under manspaddlingen trots allt naturen.

– Den vackra naturen här är verkligen fantastisk och den gör något med oss. Att vi sänker axlarna och slappnar av. Och hamnar i samtal som man kanske inte hamnar i hemma. Naturen läker oss och vi måste ta hand om naturen.

Publicerad: Uppdaterad:
David Nyberg,
Nyhetsarkiv