Tommy Andersson vid Klippans Ångbåtsbrygga i Göteborg.

Jobbar för det flytande kulturarvet

Vill ha kulturhamn i Göteborg och ordnar skutträff i Lysekil

2018-12-04 Tommy Andersson sitter i styrelsen för Maritimt i Väst och arbetar för att skapa förutsättningar för att bevara det flytande kulturarvet. Kulturhamn i Göteborg och Nordisk Skutträff i Lysekil arbetar han med just nu.

Maritimt i Väst är en ideell organisation som syftar till att bevara skutor som seglar eller drivs med ånga eller andra gamla maskiner. Tommy Andersson arbetar själv med att renovera en gammal tremastad skonare och är dessutom aktiv i styrelsen för Maritimt i Väst. I Maritimt i Väst är det Tommy som jobbar med att ordna olika arrangemang för att locka publik som får upp ögonen för det flytande kulturarv som finns längs våra kuster.
– Det gäller att ordna arrangemang med många olika inslag som kan locka en bred publik, säger han.
I somras ordnade han tillsammans med Västkustskutorna en eskadersegling till Vänern. Då hade man med sig både ångaren Bohuslän och bogserbåten Herbert.
– Det blev succé, säger Tommy Andersson.
Denna sommaren blir det Nordisk Skutträff i Lysekil med kappsegling på Gullmarn utanför inom synavstånd från Lysekils klippor. På längre sikt är en kulturhamn i Göteborg något som Maritimt i Väst är mycket engagerat i. Just nu är en placering på Eriksberg där Ostindiefararen Götheborg bland annat ligger, men det finns fler alternativ.
– Den gamla Fiskehamnen är min favorit, säger Tommy Andersson.

Publicerad:
Nyhetsarkiv