Just nu känner vi en stor oro. I diskussionerna om nedskärningar och minskade resurser för folkbildningen verkar man ofta missa att folkbildningen är ovärderlig för oss unga, skriver Västra Vi Unga i insändaren. Foto: Vi unga västra

INSÄNDARE: Unga behöver folkbildningen – lyssna på oss!

2024-11-18 Västra Vi Unga skriver om vikten av fritid för unga, av unga i studieförbund.

Varje fredag samlas vi unga – många av oss under 26 år – som saknar egna platser att mötas och utvecklas på. Genom Studieförbundet Vuxenskolan Väst och Västra Vi Unga får vi möjlighet att träffas, skapa och bli en del av ett sammanhang som vi själva bygger upp. För oss handlar folkbildning om att ha kul med kultur, men också om att skapa en meningsfull fritid som verkligen utgår från våra intressen och behov. Det är fritid för unga, av unga – något vi sällan hittar i andra sammanhang.

Inom folkbildningen får vi göra mer än att bara ”hänga” eller delta i kommunala aktiviteter. Här får vi själva ta initiativ, lära oss nya saker och utvecklas i vår egen takt. Vi får plats att utforska, experimentera och driva projekt som speglar det vi tycker är viktigt, oavsett om det handlar om kultur, musik, demokrati eller samhällsfrågor. Och vi gör det tillsammans, med friheten att forma verksamheten efter våra egna idéer. Här kan vi växa som individer, ta ansvar och finna styrkan att vara oss själva.

Men just nu känner vi en stor oro. I diskussionerna om nedskärningar och minskade resurser för folkbildningen verkar man ofta missa att folkbildningen är ovärderlig för oss unga. Vi hör ofta att folkbildningen ses som något ”för gubbar och tanter” – en missuppfattning som vi tycker är både tråkig och felaktig. För oss unga är folkbildningen en viktig plattform där vi får uttrycka oss, påverka och hitta vår plats i samhället. Västra Vi Unga och studieförbunden ger oss de mötesplatser som annars saknas, där vi kan engagera oss, utvecklas och känna att vi tillhör något större.

Folkbildningen gör det möjligt för oss att vara delaktiga i demokratin, förstå samhället och växa som medborgare. Den bygger på principer om frihet, frivillighet och gemenskap – värden som behövs för att vi ska kunna hitta våra röster och känna att vi kan göra skillnad. Genom folkbildningen kan vi träna oss i att bli aktiva och ansvarstagande medborgare, men utan att behöva anpassa oss till de formella strukturerna i skolan eller andra institutioner.

Vi uppmanar beslutsfattarna att lyssna på oss och förstå att folkbildningen är en grundpelare för unga som vill skapa något eget och vara med och forma sin framtid. Att minska stödet till folkbildningen är att begränsa våra möjligheter att hitta vår plats och påverka samhället. Till exempel kan Studieförbundet inte längre söka bidrag för hyra av sina möteslokaler i Uddevalla kommun, där SV idag har två lokaler – en på Dalaberg och en på Skansgatan. Vi unga behöver platser som Studieförbundet Vuxenskolan och Västra Vi Unga – platser där vi kan mötas, växa och känna att vi har en röst.

Låt oss behålla dessa mötesplatser och möjligheter, så att vi kan fortsätta utvecklas och bidra till ett levande samhälle.

Från oroliga ungdomar: Barn och ungas ungdomsförening RPC och Västra Unga Distriktsstyrelse
Tack för att du stöttar lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv