Här vid Kärnsjöns utlopp skall det släppas förbi 1.000 liter per sekund hur lågt vatten det än är i sjön. Foto: David Nyberg

Ingen gräns för vattenuttag i Kärnsjön

Små sjöar drabbas först av klimatförändringarnas effekter

2019-05-17 Lysekils kommun tar allt sitt vatten till kommuninvånare och företag, inklusive Preemraff, från Kärnsjön i Munkedals kommun. Dessutom bevattnas odlingar med vatten från sjön och Munkedals kommun har en grundvattentäkt där. Och hela tiden skall 1.000 liter vatten per sekund passera dammen i Kärnsjöns utlopp för fiskarna skull.

Många som passerade Kärnsjön förra sommaren oroades av den då väldigt låga vattennivån. Anledningen var densamma som för många vattenmagasin i Sverige att det hade regnat för lite. Och just små sjöar som Kärnsjön är de som är mest utsatta för att drabbas av låga nivåer när det inte regnar, enligt SMHI. I Kärnsjön är det dessutom så att det finns en vattendom som säger att förbi kraftverket vid sjöns utlopp vid Torp skall ständigt 1.000 liter vatten per sekund passera för att inte Örekilsälven nedströms Kärnsjön skall torrläggas helt och drabba fisken och fisket där.

Läs mer i veckans nummer  av Västsverige, papperstidningen eller på nätet.

Publicerad: Uppdaterad:
David Nyberg,
Nyhetsarkiv