Ida Hansson, här tillsammans med katten Artemis, menar att; - Många tror att katterna klarar sig själva ute i naturen, men det tillhör inte vår fauna, de är importerade av oss en gång i tiden, på vintern klarar de sig inte. Foto: Fia Olson

Ida hjälper katter hitta hem

Hon menar att katterna måste få ett högre värde

2018-11-13 Ida Hansson och Johanna Karlsson driver tillsammans katthjälpen i Strömstad. När vi kommer upp mot idas hus utanför Strömstad möts vi av en tillgiven katt och strax därefter öppnar Ida dörren och vinkar in oss. Hon pratar i telefonen, något hon ofta gör, då nya katter i nöd dyker upp hela tiden. Inne i huset sitter en mysig katt på en piedestal vid fönstret, Ida berättar;

– Hon kommer från Santorini, jag var där på semester. Jag hittade henne i en sopcontainer där hon letade mat. Jag tog henne till veterinären som frågade om hon skulle med till Sverige och då tänkte jag, ja varför inte. När hon kom så var hon väldigt sjuk och behövde veterinärvård. Jag samlad in pengar till hennes vård via facebook.

Är facebook den bästa kanalen ni har för att få bidrag och hjälp till de hemlösa katterna?

– Absolut, för oss är det nästan det enda alternativet.

Vad tycket du om katterna situation i Sverige?

– Det är ett av vårt största djurskyddsproblem. Hade det sprungit lösa kaniner som hade förökat sig okontrollerat så hade man gjort något åt det. Många tror att katterna klarar sig själva ute i naturen, men det tillhör inte vår fauna, de är importerade av oss en gång i tiden. På vintern klarar de sig inte men detta tas tyvärr inte på så stort allvar då som sagt många tror att de klarar sig. Jag tror att det handlar mycket om okunskap, inte illvilja.

Det finns ett förslag nu om att alla katter enligt lag ska chip-märkas, precis som de flest andra djur, vad tänker du om det?

– Det känns som en självklarhet och är ett jättestort steg i rätt riktning. Katten får ett högre värde och blir inte längre en slit och släng vara. Katten blir ett registrerat husdjur. Jag önskar också att det blir en lag rörande kastrering, men man får ta en sak i taget.

Vad ska man göra om man hittar en katt?

– Det är svårt att veta om en katt verkligen är hemlös och i nöd. Men allt beror på allmän tillståndet. Är den sjuk eller skadad ska man agera direkt, men är man osäker så ska man först försöka hitta ägaren. Facebook är en bra kanal även då, polisen och vilse.nu bör också kontaktas. Man ska absolut inte börja mata katter hur som helst. Är det en hemlös katt och du börjar mata den, då har du åtagit dig ett ansvar och om katten har ett hem, så kommer den inte tillbaka till sin ägare.

Hur lätt är det att hitta nya hem till de upphittade katterna?
– Väldigt olika beroende på kattens ålder, utseende och årstid. Vi har en katt i föreningen som väntat på, sitt för alltid hem, i tre år. Andra får hem väldigt fort. Kattungar och de oskygga katterna får hem fortare.

Ida kastar ut lite godis över golvet och snabbt är katterna där och mumsar i sig det. Ida avslutar vår intervju med att säga;

– Du släpper inte ut din hund när du åker till jobbet och kommit hem 10 timmar senare och släppt in den. Vi måste börja ta ansar för våra katter, de är fantastiska djur och förtjänar ett högre värde.

Vill du stötta katthjälpen genom bidrag, vara jourhem eller kanske kan ge en hemlös katt ett hem. Kontakta Ida via facebook. Katthjälpen Strömstad.

Jeanette Henriksson

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv