Hundbajs förstör för restauranger

2020-09-24 Hundbajs är ett återkommande problem för flera restaurang och butiksägare på Kilbäcksgatan i centrala Uddevalla. Flera gånger i veckan och ibland även flera gånger om dagen får de städa och tvätta bort avföring och urin efter hundar som gjort ifrån sig utanför deras portar eller på husfasaden. Rolf Karlsson, som driver Mamma Sushi på Kilbäcksgatan har vädrat sin frustration på Facebook.

– Det sker med jämna mellanrum att det ligger hundavföring framför dörren så att folk varken kommer in eller ut utan att trampa på det. Det är samma sak för vår granne restaurangen Råg. Vi får sanera med jämna mellanrum vilket innebär mycket extrajobb. Får vi in det i lokalen innebär det ju bakterier, så det är väldigt viktigt att hålla rent. Sedan ser det ju inte så trevligt ut heller, säger Rolf.

Han berättar att han tror det handlar både om oförstånd och på dålig inställning samt nonchalans från hundägarna.

– Det är nog så att en del tänker att det är så lite avföring, så det spelar ingen roll, men det är en dålig inställning. Om de haft det framför sin egen dörr hade de troligen blivit arga och sett att även lite inte är så trevligt att ha där. Det är trist att de som struntar i att plocka upp låter oss andra ta hand om problemet. En del förstår nog inte konsekvenserna och en del bryr sig helt säkert inte.

Vad vill du säga till hundägarna?

– Plocka upp efter era hundar. Har ni inget med er att göra det med, fråga efter något att ta undan det med, så hjälper vi till. Vi blir glada om de tar ansvar.

Vad tycker du kommunen kan göra?

– Sätta upp papperskorgar för hundavföring. Det finns inte en enda här på Kilbäcksgatan och det är många hundar som går här istället för på Kungsgatan, där det finns. Det är även problem på Hamngatan, så där skulle det också behövas. De flesta hade nog utnyttjat dem om de funnits, menar han.

Kommunen

Pia Svensson, miljösamordnare Uddevalla kommun, säger till Västsverige när vi når henne på telefonen att hon inte har full koll på om det är planerat fler papperskorgar på Kilbäcksgatan, men att hon ska ta saken vidare då hon verkligen förstår att detta är ett problem för de drabbade. När vi senare får prata med kommunens gatu- och parkchef, Fredrik Stengavel, meddelar han kort att det inte finns några planer på fler papperskorgar i centrum om menar att:

– Det är varje hundägares ansvar att plocka bort efter sina hundar.

Men eftersom just problemet är att vissa hundägare inte tar det ansvaret, blev nästa steg att prata med ansvarig politiker för att fråga hur man kan gå vidare för att få en papperskorg. Mikael Staxäng (M) är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden men han är enligt det automejl som kom tillbaka sjuk tillsvidare och hänvisade till Anna-Lena Heydar (S) som svarar så här i ett mejl:

”Detta är något som vi politiker sällan lägger oss i. Vad jag förstår så finns papperskorgar i och runt Margretegärdeparken där många hundägare rastar sin hund. Att bära med sig påsen de steg det kräver känns som ett ganska rimligt krav på hundägarna. Jag tar med frågan till ansvarig tjänsteman hur de har tänkt i planering av papperskorgar.”

Polisen

Vi har även sökt kommunpolisen för Uddevalla och Färgelanda, Tony Bengtsson, som inte har gått att nå, men generellt kan man säga att eftersom det räknas som nedskräpning att inte plocka upp efter sin hund kan det leda till böter. Vi ville fråga Bengtsson om man kan tänka sig att sätta in lite extra resurser när det handlar om ett upprepande miljöbrott som sker dagligen. Polisen är skyldig att bötfälla brottet, men det är ofta svårt att ta dem som gör detta och oftast är det bevisföringen som sätter stopp för att böter kan utfärdas, då det kan vara svårt att bevisa att brottet har ägt rum. Det är lagligt att filma när någon skräpar ner. Men bara om det är ”handen som håller kameran” och kameran inte är riggad. 

När vi frågar Rolf hur han tänker gå vidare själv nu, svarar han:

– Att det ses som ett miljöbrott sporrar oss att försöka lista ut vilka hundägare som gör detta och försöka dokumentera när det sker. För att sedan anmäla det till polisen.

Publicerad: Uppdaterad:
Jeanette Henriksson,
Nyhetsarkiv