– Jag började rida när jag var 6-7 år. När jag var liten var jag alltid intresserad och nyfiken på hovslagarna i stallet, berättar Henrik Ny.
Henrik studerade till hovslagare vid BYS- Biologiska yrkeshögskolan i Skara och har sedan hållit på med hovslageri i 18 år. Han bedriver sin verksamhet på hästgården en bit utanför Fjällbacka.
Drömmen
– Jag är här hälften av tiden ungefär och resten ute. Drömmen är att få stå här på heltid. Det blir mer hållbart i den här miljön. Framförallt vintertid. Här är varmt, bra belysning och plant golv. Det är förutsättningar för att få en bra arbetsmiljö och tar bort alla farliga grejer i stallet, säger Henrik.
Skor på hästarnas hovar förklarar Henrik behövs för att hästen inte längre är vild ute i sin naturliga miljö.
– I de underlagen de rider på idag så slits hovarna för mycket för att kunna gå barfota när man rider kontinuerligt. Hovarna tål inte den nötningen.
En hovslagare skor en häst genom att ta bort den gamla skon, klippa och fila ner hovarna till rätt storlek och form, och sedan fästa den nya skon på hoven med hjälp av spikar. Skoningen kan göras varm eller kall. Hästskoning går fortfarande till på traditionellt sätt precis som i filmerna om Emil i Lönneberga.
– Hantverket har inte förändrats någonting. Förfinats har det kanske gjorts men principen är precis den samma. Verktygen ser ungefär samma ut. Lite mer ergonomiska då kanske. Utseendet och funktionen är de samma. Det tycker jag är det trevliga. Att det fortfarande är ett hantverk, det går inte att ta genvägar och fuska. En färdig sko men den ska fortfarande anpassas efter hoven.
Henrik förklarar att det är mer ergonomiskt att varmsko.
Ergonomiskt med värme
– Jag har valt att rykta skorna varmt. Det går att rykta kallt också, men de är svårare, tyngre och mycket mer slitsamt för kroppen.
Jag är lite bekväm och tycker det ska vara enkelt. Utan att slarva, man ska göra det bra. Det är tungt nog ändå, man behöver inte göra det tyngre. Både för mig och för hästen så blir det bättre slutresultat.
Tack vare Henriks alla tankar på säker arbetsmiljö för både honom, ryttare och häst är han nu med i de EU-finansierade projektet Make it local av föreningen Hållbara besöksmål Tanum.
I början av augusti medverkar Henriks hovslageri i projektets Gårdssafari där lokala butiker och verksamheter i norra Bohuslän får chansen att visa upp mer av sin verksamhet.
– Jag försöker få hästarna så hållbara som möjligt för ryttarnas behov. Slippa skadade hästar och sjuka hästar. Det jag kan påverka med hjälp av skoning.
Henrik Ny har arbetat med hästar i hela sitt liv.
Foto: Josephine Jonäng
Hovslagaren som skor hållbart
Henrik Ny har hållit på med hästar i hela sitt liv
2023-08-01
Henrik Ny har hållit på med hästar hela sitt liv. När han inte tävlar i hovslageri, arbetar han för att göra arbetet kring hästskoning hållbart för såväl hovslagare, ryttare som häst.