Stina Wallgren visar en av sina finnvävnader med motiven hjorten och kristi boningar. Foto: Josephine Jonäng

Hon bevarar finnvävnadskonsten

Stina är unik med att väva efter den bohuslänska traditionen

2023-08-04 Stina Wallgren från Hålta i Kungälv är unik. Hon väver finnväv med mönster och teknik enligt bohuslänsk tradition. En tradition som har sina starkaste rötter på Tjörn samt bohusläns inland men också i Jämtland och Härjedalen.

– Nu får du inte göra något märkvärdigt av det här. 

Stina Wallgren, väverskan från Hålta i Kungälv vill inte göra för stor sak av sig själv och sitt arbete, trots att hon troligtvis är ensam att upprätthålla den traditionella finnvävningen. 

Gammal vävteknik

Finnvävnad, ryssvävnad eller dubbelvävnad, kärt barn har många namn. Tekniken är en gammal vävteknik som används för att skapa mönster i tyg. Genom att väva två lager av tyget samtidigt kan man skapa en vävnad med mönster på båda sidor. Det är en tidskrävande process, resultatet är en vacker och hållbar vävnad.

I Bohuslän är vävtekniken mest känd som finnvävnad och det är också här som det gjorts flest äldre fynd. På 16- och 1700-talen vävdes de stora täckena av allmogen framförallt i Bohuslän men också i Jämtland och Härjedalen. 

– De hängde upp dem och bonade med dem när det var bröllop, begravningar och fester. De skulle vara så många som möjligt och täcka väggarna för att göra det extra fint, säger Stina. 

Bonaderna vävs traditionellt av lin och ull med botten i en mörkare färg samt dess mönster i en ljusare. Stina förklarar att mönstrena består av tuppar, lejon, livets träd och jungfruar. 

– Mycket är kristna symboler här i Bohuslän. Man vet inte varför. Det är så gammalt. I Norrland är de mer ornament, säger Stina. 

I över 30 år har Stina vävt hemma på gården. Allt började med en liten kurs i Kode. 

– Eftersom det var flera grannar här nere som skulle gå så tänkte jag ”det är väl inte fel att lära sig.” När jag fick väl fick börja med tekniken var det så roligt. Då vävde jag mycket efter det. Jag vävde mycket olika mönster, skolor och kyrkor och allt möjligt. Efter ett tag kände jag att jag vill bevara finnväven. Jag har varit väldigt envis för att hålla den kvar, säger Stina. 

Stina Wallgren har åkt land och rike runt för att hitta och titta på gamla vävnader. Hon berättar att hennes metod för att bevara finnväven är att väva kopior av de äldre fynden. 

Vill bevara

– Det är inget fel i att utveckla tekniken men jag har aldrig varit intresserad av det. Jag vill bevara den här tekniken. Jag tar mönster från ett gammalt täcke, jag hoppar inte mellan flera och blandar med massa olika figurer. Jag vill kunna gå tillbaka och se att det här är hämtat från just det täcket. Det är roligt att folk hör av sig till mig och vill visa ett gammalt täcke, säger Stina. 

Hennes vävnader har ställts ut på Röhsska museet, Naturhistoriska museet, Nordiska museet med flera. Hon har tagit emot Kungälvs kommuns kulturpris och är troligtvis unik i att upprätthålla den bohuslänska traditionen med finnväv. Nog är Stina Wallgren rätt så märkvärdig ändå. 

Publicerad:
Josephine Jonäng,
Nyhetsarkiv