Anders och Kerstin Littke vill med sin saluhall göra det lättare att köpa närproducerad mat på Tjörn. Foto: Josephine Jonäng

Hoga saluhall är invigd

Tjörn har fått marknadsplats för lokalproducerad mat

2023-07-22 Nordströmgården är en plats rik på historia och engagemang. Konstnären Karl Nordström samt Tjörnbrons initiativtagare Erik Nordström har satt sin prägel på gården. Nu är det Anders och Kerstin Littkes tur med en saluhall för lokalproducerad mat. I lördags hölls invigning. 

Med två dagar kvar till invigning är arbetet i full gång på Nordströmgården på Tjörn. Stenarna från gårdens gamla källarvind har Anders och Kerstin Littke sett till att använda för att bygga Hoga Saluhall, en livsmedelsbutik för lokalproducerad mat. 

Det är inte första gången genom historien som flitens lampa lyser på gården. Brottsbekämpning, bildandet av Tjörns sparbank, storskaligt jordbruk samt målning av världskänd konst har utspelat sig på denna plats. 

Från mitten av 1850-talet var gården en Kronogård då länsman Anders Nordström flyttade in. Även hans son Johan Nordström var länsman medan barnbarnet och landsfiskalen Erik Nordström hade lite andra intressen. 

Tjörnbron

Något som den tredje generationen Nordström fann intressant var att kämpa för att Tjörn skulle få en bro. Trots att bron till Svanesund redan var projekterad beslutades att istället ge en bro till Tjörn. 1960 var den på plats och Erik Nordström fick en minnestavla intill.

Länsman Johan Nordströms bror är troligtvis den mest kända personen från gården. Hans bror var nämligen konstnären Karl Nordström vars ansikte har fått pryda gårdens logga. 

Omställning Tjörn

Kerstin och Anders Littke är båda engagerade i att främja utvecklingen av gården och Tjörn. 

Anders har grundat föreningen Karl Nordström medan Kerstin är ledamot i föreningen Omställning Tjörn. Omställning Tjörn har nyss fått stöd från EU-projektet Leader Bohuslän som har gått till arbetet med Hoga Saluhall med motiveringen att underlätta för lokala matproducenter.

Stort intresse

 Lokal matproduktion är något som Kerstin Littke själv har erfarenhet av. 

– Jag har varit hobbyodlare så länge vi har bott här. Vi har sett att det finns ett väldigt stort intresse för det lokalproducerade. Det är inte bara vi som har en bod utan det finns många som har. Små försäljningsställen vid sina hem. Man lever i sin produktion själv. Tanken är att i den här saluhallen ska lokala producenter kunna mötas. Det är en marknad och mötesplats, berättar Kerstin Littke. 

Kerstin Littke förklarar att meningen är att saluhallen ska ge en samlad bild över det lokala utbudet. 

Hållbart

– Det finns underbara franska ostar och italienska oljor men här ska vi inte ha det. Utan här ska vi lyfta fram det som är lokalt och visa på bredden av produkter som finns. Det ska vara så att man vet när man går hit att man inte behöver läsa på förpackningen. Man vet att det är hållbart producerat och det är närproducerat, förklarar Kerstin.

Ägg, kött, korv och grönsaker är lite av vad som kommer att erbjudas i Hoga Saluhall. 

– Vi har nästan 30 producenter som kommer sälja här. Tjörn och Stenungsund primärt. Men också från andra ställen i Västsverige, säger Kerstin. 

Balans i gården 

Anders Littke berättar att idéen med att återuppbygga källarvinden har funnits sedan de flyttade in för 43 år sedan medan idéen om att starta saluhall har utvecklats de senaste par åren. Med två dagar kvar till invigning är Kerstin och Anders trötta men förväntansfulla.

– Just nu är vi dötrötta, säger Kerstin och skrattar. 

De berättar att Kerstin i första hand är odlaren som också skött kontakten med leverantörer. 

Medan Anders berättar historien om gården samt har lett byggprojektet.

– Det roligaste är att träffa folk och bygga upp den här gamla byggnaden som var en ruin. Få balans i gården igen. Ett projekt som varit väldigt spännande. Vi trodde kanske inte det skulle bli så stor grej på vägen. Men nu har vi fattat att det blev det och är otroligt glada, säger Anders och ler. 

Josephine Jonäng

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv