Genom webbplatsen Meet the Locals kan man få kontakt med personer runt om i Västsverige som gärna delar med sig av sina lokala smultronställen och favoritaktiviteter. Till exempel kan man grilla korv med Olle Malmvall, Melker Östblom och Mikael Östblom i Norsesund. Foto: David Nyberg

Hemester med fokus på möten

Västsvenskar bjuder in till semester på hemmaplan

2019-07-26 Allt fler svenskar väljer att skippa flygsemestern till förmån för hemester, att istället spendera ledigheten närmare hemmet. Genom webbplatsen Meet the Locals kan man få tips på aktiviteter runt om i Västra Götaland med fokus på delande och personliga möten. Bland annat kan man följa med familjen Östblom på skogspromenad och korvgrillning i Norsesund.

I och med den ökande miljömedvetenheten har det blivit allt vanligare att skippa flygresan till utlandet och istället välja att spendera ledigheten närmare hemmet. Många menar att den här typen av semester, ofta kallad hemester, inte bara är snällare mot plånboken och miljön, utan även kan vara mer avstressande än en flygsemester.

För att inspirera ännu fler att upptäcka regionens lokala guldkorn istället för att alltid resa utomlands på semestern driver Turistrådet Västsverige webbplatsen Meet the Locals. Där kan man läsa om olika organisationer, appar, Facebookgrupper och andra webbplatser med tips och idéer på intressanta och spännande aktiviteter runt om i Västra Götaland. Alla initiativ har dessutom även delande och personliga möten som gemensamma nämnare. Meet the Locals har också en särskild egen webbsida där man kan läsa om privatpersoner från olika delar av Västsverige, så kallade ”Locals” eller lokala guider, som delar med sig av sin tid, sin lokalkännedom och sina favoritaktiviteter.

En av de lokala guiderna som man kan hitta där är Mikael Östblom. Han möter upp tidningen Västsveriges reporter vid Norsesunds station och berättar att en anledning till att just han är med i Meet the Locals är att han vill visa upp en del av all den vackra svenska natur som är enkelt tillgänglig med kollektivtrafik. I det här fallet med pendeltågen som går mellan Göteborg och Alingsås.

Skogspromenad

Första delen av naturupplevelsen som Mikael erbjuder besökarna består av en skogspromenad från tågstationen till sjön Mjörn. Just den här dagen är även sonen Melker Östblom och Melkers kompis Olle Malmvall med på utflykten. Efter en stunds vandring och ett antal stopp vid blåbärsris och hallonbuskar kommer vi ut ur skogen och fram till några kala klippor vid en udde ut mot Mjörn. En vacker plats som man troligtvis inte hade upptäckt på egen hand. 

– Grundtanken med Meet the Locals är att man får ut så mycket mer av semestern om man träffar någon som bor i området man besöker och som kan visa upp sin hembygd. Som kan berätta och dela med sig av kunskaper och aktiviteter. Att man delar med sig av det lokala som kanske är svårt att hitta annars, säger Mikael.

Är det bara personer från Västra Götaland som är välkomna att följa med er ut i naturen eller är det även öppet för turister som kommer från andra delar av Sverige och från andra länder?

– Alla är välkomna oavsett var man kommer ifrån. Vi har till exempel haft två systrar från Indien här. Då visade vi också hur kantareller ser ut och även vilka svampar som är giftiga och som man inte ska äta. En annan gång hade vi besök av en tjej från Nya Zeeland som arbetade tillfälligt i Göteborg och ville komma ut och se den svenska naturen.

När vi så småningom gett oss av från sjön och promenerat ytterligare en bit är det dags för sista delen av naturupplevelsen som familjen Östblom erbjuder. Den består av korvgrillning över öppen eld. Nioårige Melker berättar att han lärt sig att göra upp eld i scouterna och att man ovanpå det hopknycklade tidningspappret kan lägga de torra pinnarna antingen som en pyramid eller i en fyrkant. Sedan gäller det bara att lyckas få eld på tändstickan och tidningspappret.

Korvgrillning

Mikael konstaterar att korvgrillning i skogen kan vara en exotisk och spännande upplevelse för turister från andra delar av världen. För många svenskar är korvgrillning för det mesta mer välbekant, men det betyder alltså inte att man som svensk inte är välkommen att grilla korv med familjen Östblom. De tar gärna emot besökare även från Sverige.

– Det här blir ju också ytterligare en anledning för mig att komma ut. Jag tycker mycket om att vara ute i naturen, men det kanske inte alltid blir att man tar sig tid. Men får man en förfrågan från någon annan som också vill ut så ökar chansen betydligt att man unnar sig en stund i skogen. Det är lätt att bli hemmablind, men om man träffar folk från andra ställen så blir man påmind och uppskattar det man har mer. Jag tycker också att det är spännande med det sociala mötet i sig, att träffa och lära känna nya människor.

På Meet the Locals webbplats kan man alltså läsa mer om de olika lokala guiderna som finns runt om i Västra Götaland och även ta kontakt med och boka in besök om man hittar någon som man tycker verkar intressant. På webbplatsen finns även information om hur man går tillväga om man själv har något som man vill dela med sig av genom att bli en lokal guide genom Meet the Locals.

Exempel på aktiviteter inom Meet the Locals utöver korvgrillning

Anne, Låstad: Häng med och upplev lite raggarkultur i vår lilla Oldsmobile. Under sommaren är det många bilträffar i vår närhet. Vi åker dit tillsammans och strosar runt och njuter av de vackra ekipagen, samt fikar lite.

Rob, Göteborg: Sverige är känt för sina kanelbullar men när jag flyttade till Sverige från Skottland blev mina smaklökar mycket lyckligare av upptäckten av hallongrottor. Tillsammans bakar vi en omgång och när de är klara kan vi prova dem med en kopp kaffe eller te.

Pontus, Mariestad: Den här upplevelsen är för cyklister som vill hitta nya vägar runt Mariestad eller bara vill ha sällskap under ett träningspass. Veckodagar tränar vi i runt två timmar och på helgerna blir det längre cykelturer på ungefär fyra timmar i lugnare takt.

Sarah, Hönö: Promenera med mig på underbara Hönö. Jag badar året runt, medtag gärna badkläder om du känner dig modig. Det finns cykeluthyrning i hamnen så man kan lätt ta sig runt om man vill utforska de andra öarna runt omkring.

Carolina, Kållandsö: Häng med ut och paddla kajak i Kållandsö skärgård eller gå en av alla vandringsleder som finns på Kållandsö. Ta med matsäck eller fika och hyr kajak på plats.

 

Läs mer på: www.meetthelocals.se

Publicerad: Uppdaterad:
David Nyberg,
Nyhetsarkiv