Från Paris till Gerlesborg för konststudier

Alfons ställer nu ut på Galleri Ranrike i Tanumshede

2023-10-26 Uppväxt i Paris med en mamma från Sverige och pappa från Elfenbenskusten har Alfons Sunnerstam hamnat på den svenska västkusten för konststudier på Gerlesborgsskolan.

Nu ställer han ut på Galleri Ranrike i Tanums kommunhus tillsammans med studiekamraten Blenda Isolde Lindohf fram till den 10 november.

Hösten har kommit till Gerlesborg och vädret har gått över från sommarvärme till den verklighet i Bohuslän som kan erbjuda pinande kalla vindar blandat med mildare och ofta fuktigare dagar.

På Gerlesborgsskolan har höstterminen nu varit igång någon månad och eleverna har samlats i skollokalerna vid det som en gång var ett centrum för handel i denna del av skärgården. Gamla kajer finns kvar och de gamla magasinen på Gerlesborgs Gård, vars tak börjar behöva en översyn för att inte förfallet skall ta fart på allvar.

Storhetstid

Om omgivningarnas storhetstid i detta avseende för längesedan passerats, utbildas på Gerlesborgsskolan konstelever som i stället har möjlighet att förverkliga sina talanger till något som de kan ha med sig i livet de har framför sig.

Gerlesborgsskolan har bedriver under höst och vinter en tvåårig konstnärlig grundutbildning både i Stockholm och i Gerlesborg. Dessutom har man ett 20-tal kortkurser på plats i Gerlesborg under sommaren.

Alfons Sunnerstam, 19 år i år, tog motsvarande studentexamen i Paris 2021, med inriktning på filosofi på Lycée Colbert i Paris.

– Jag upptäckte att jag inte var intresserad av att fortsätta med den inriktningen utan började i stället på egen hand studera olika konstinriktningar. Gick på muséer, utställningar och läste in mig på olika sätt, säger Alfons Sunnerstam.

Sitt svenskpräglade namn och sin perfekta svenska till trots har Alfons i hela sin uppväxt, utom ett år i Stockholm som 10-åring, bott i Paris. Förklaringen är att hans mamma är svenska och pappan ivorian, alltså från afrikanska Elfenbenskusten.

För att utbilda sig ytterligare och grundligare tog han steget att söka in på Gerlesborgsskolan grundläggande konstnärsutbildning där han började första årskursen hösten 2022.

– Sverige ger en fantastisk möjlighet till studier på det här sättet med CSN, säger Alfons Sunnerstam.

CSN är det svenska studiemedelssystemet.

För dyrt

– Jag hade inte haft råd att gå en motsvarande utbildning på samma sätt i Frankrike. Där hade det blivit för dyrt, säger Alfons.

Gerlesborgsskolans utbildning är alltså studiemedelsberättigad och terminsavgiften på 12.000 kronor kan dessutom ligga till grund för ett beslut om utökat studielån. Till denna utbildning söker man inte på betyg utan bara på arbetsprover.

Pröva på

Alfons Sunnerstam berättar att första året på utbildningen får man pröva på många olika tekniker, material och inriktningar inom konsten. Det finns gott om resurser både på i Gerlesborgsskolans olika lokaler och på KKV, Konstnärernas kollektivverksstad i Skärholmen längst in i Bovallstrandsviken.

– Andra året är mer inriktat på eget arbete där man själv får välja sin inriktning, berättar Alfons.

Själv har han valt att uttrycka sin konst i tusch och blyerts, alltså i en skala från vitt till svart. Grundstommen i hans olika tavlor är element som är uppbyggda av siffror, oftast myriader av små siffror som bildar olika formationer, ofta kombinerat med figurer av helt andra slag.

– Min tanke med det jag gör är att det skall väcka fantasin, idéer och tankar hos betraktaren, säger Alfons.

Under sommaren var hans konst med i en elevutställning i Solhems konsthall i samband med konstsvandringen, Kvirr, i norra Bohuslän. Resultatet blev att han tillsammans med Blenda Isolde Lindohf bjöds in till att ställa ut på Galleri Ranrike i Tanums kommunhus i Tanumshede. Där kan man se deras alster fram till 10 november.

Publicerad:
Göran Nyberg,
Nyhetsarkiv