Här vid rondellen på Västerlånggatan skyltas det för ett obefintligt övergångsställe.

Fotgängare utsatta vid övergångsställe

Upplever nära döden upplevelse

2019-09-03 Flera personer har hört av sig till redaktionen angående övergångstället vid Willys-rondellen över Västerlånggatan. Övergångsställena i den aktuella rondellen har det pratats mycket om i Uddevalla och många anser att det är en utsatt plats att gå över vägen på.

Under byggtiden av det nya huset på Lagerbergsgatan togs det aktuella övergångsstället bort, men nu är det alltså tillbaka. Fotgängare som ska passera via övergångsstället menar att trafikanterna inte är med på att det är tillbaka och att det är livsfarligt att passera där, speciellt under morgonrusningen. Det känns helt enkelt inte tryggt att gå över vägen. Skyltar är uppsatta, men övergångs – sträck på vägen saknas, vilket gör att det inte blir lika tydligt.

Vi har pratat med Stefan Björling på Uddevalla kommun, som först inte hade riktig koll på läget och bad att få återkomma. Efter en kort stund ringde han upp och sa:
– Så här ska det inte vara, fotgängarna ska kunna känna sig trygga. Det har brustit, så jag har nu lagt in en beställning om att detta ska göras omgående. Varför har det inte gjorts tidigare?
– Jag kan inte riktigt svara på det. Det är entreprenören som byggt husets ansvar att återställa övergångsstället. Men nu när ni uppmärksammat oss på detta kommer jag se till att det sker så fort som möjligt. Vi har en kille på kommunen som arbetar med detta. Han kommer att ta tag i det så fort han är tillbaka.

Så får kommunen göra upp med entreprenören senare. Det viktigaste är att våra invånare känner sig trygga med trafiksituationen där. Stefan berättar att han kommer arbeta vidare på sin tjänst till och med den siste oktober och därefter kommer Emma Schewenius att ta över efter honom. Vad kommer du att syssla med framöver?
– Det är inte riktigt klart än, men jag kommer stanna kvar inom kommunen, avslutar Stefan. BT: Fotgängare som hört av sig till redaktionen är oroliga över övergångstället vid Willys-rondellen och att det återinsatta över Västerlånggatan inte känns tryggt att gå över vägen vid. Foto: Jeanette Henriksson

Publicerad: Uppdaterad:
Jeanette Henriksson,
Nyhetsarkiv