Foderproducent klar till laxodlingen

2020-12-09 Det blir det danska bolaget Biomar som kommer stå för foderproduktionen vid den landbaserade laxodlingsanläggningen som planeras i Sotenäs mellan Hovenäset och Askum.

En avsiktsförklaring har tecknats mellan den danska fiskfoderproducenten Biomar och Lighthouse finance med dotterbolaget Quality salmon som är de som står bakom planerna på den rekordstora laxfabriken i Sotenäs. Om anläggningen blir verklighet är målsättningen att den ska bli Europas största och ha en produktionskapacitet på 100 000 ton lax årligen.

– På Biomar har vi arbetat med foderlösningar för recirkulerande akvakultur i mer än 20 år. Vi är glada över att få vara partner med Quality salmon Sotenäs och följa med på deras resa. Att hitta innovativa och hållbara foderlösningar är ett tydligt fokus för oss. Vi vill vara del i projekt med inriktning på cirkulär ekonomi och införande av nya råvaror, säger Ole Christensen, vice vd för Biomar i ett pressmeddelande.

– Vi tror att projekt, som det som Quality salmon driver i Sotenäs, kommer att vara betydelsefulla för att möta efterfrågan på mat i framtiden. Vi ser fram emot att samarbeta med företagen i det projektet och mot att få vara med i liknande projekt på andra platser runt om i världen, säger Ole Christiansen i pressmeddelandet.

Publicerad: Uppdaterad:
David Nyberg,
Nyhetsarkiv