Kostern Flory blev årets träsegelbåt på Träbåtsfestivalen i Skärhamn. Foto: Göran Nyberg

Flory blev bästa träsegelbåt 2023

2023-07-13 Kostern Flory blev årets träsegelbåt och Pettersson-inspirerade Siv bästa motorbåt när juryn på Västkustens Träbåtsföreningens träbåtsfestival i Skärhamn i lördags gjorde sina val. Festivalen blev en publik succé med uppskattningsvis 30.000 besökare.

Ordförande Anders Lidqvist i Västkustens Träbåtsförening har nästan svårt att finna orden när han skall beskriva hur nöjd han är med årets Träbåtsfestival i Skärhamn.

– Det har varit fantastiska dagar. Fint väder, mycket folk, fina båtar och bra arrangemang och programpunkter. Det kunde inte bli bättre, säger han till Tidningen Västsverige.

67 båtar kom det i år, det är något fler än förra året då det var 52 båtar som kom.

– Det var faktiskt väldigt bra, med tanke på att det var mycket hård blåst fram till kort före festivalen. Att det var lite mindre 2022 var nog efterverkningar av pandemin, säger Anders Lidqvist.

Han tycker att det här antalet är ganska lagom.

– Det blir en god sammanhållen båtflotta som ligger i anslutning till gästhamnen på det viset. När vi hade 96 båtar 2018 låg det båtar hela vägen från ångbåtsbryggan på andra sidan hamnen och det blev svårt att få ihop det hela på ett bra sätt, säger Anders Lidqvist.

Båtarna började komma under fredagen och under lördagen och söndagen var arrangemanget i full gång. Det bjöds på knallemarknad i södra hamnen, modellbåtsutställning i Atenehuset, hoppborg, ansiktsmålnoing och hinderbana för barnen, Cirkusskepp för barnen och mycket annat. Även på land fanns träbåtar utställda, både nyrenoverade och nybyggda.

Glad och trivsam musik med både träbåts- och kustanknytning serverades av det glada bandet TräDattons, med bland annat örongodiset ”Rör inte min träbåt”.

I gästhamnsområdet trängdes de oftast mycket uppsnofsade träbåtarna sida vid sida och det var allt från små roddbåtar, ekor och dorisar, till rätt stora segelbåtar och motorbåtar, varav några ursprungligen var byggda som fiskebåtar, medan andra var fritidsbåtar både av äldre modell och av den sista träbåtsgenerationen på 70-talet.

Västkustens Träbåtsförening har med detta avverkat sitt största årliga arrangemang. Resten av sommaren kommer man att medverka genom att höja stämningen vid kaj i Marstrand under stadens sekelskiftesdagar i augusti och avslutar säsongen med en träbåtsträff i Uddevalla 1-2 september.

Träbåtsfestivalen avslutades med prisutdelning till de båtar som utsetts till årets bästa i olika kategorier. Träbåtsfestivalens jury utsåg den gamla kostern Flory byggd 2022 i Kungsviken av Hjalmar Johansson till årets segelbåt. Årets motorbåt blev Kristinehamnaren Siv, byggde 1939 av bröderna Larsssons båtbyggeri, byggd på ritning nr 888 av CG Pettersson och en modernisering av densamma av Lars Larsson som gav den en akterruff 1936. Motorkryssaren Minne i 30-talsstil blev årets traditionsbåt. Skrovet byggdes 1992 men sedan hände ingenting med båten tills Jonas Olsson köpte den 2012 och kunde sjösätta henne 1 juni 2020 efter sju års arbete. Årets roddbåt blev 911, byggd cirka 1965 i Jämtland.

Publikens val i år blev snipan Mascot byggd 1953 av Arvid Berndtsson från Sibräcka. Mascot har lyckats med bedriften att vara med på samtliga träbåtsfestivaler.

Publicerad: Uppdaterad:
Göran Nyberg,
Nyhetsarkiv