OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Firande med kulturbåtar

Ostindiefararen, Färjan 4 och ships parade på festival

2023-08-20 Med ships parade och öppna skepp och mycket annat genomförs nu Eriksbergs Kulturhamnsfesitival lördag och söndag nästa helg i samarbete med Klippans Bruksbåtsförening. På söndagen kan besökare åka gratis med Färjan 4 mellan Klippan och Eriksberg.

Det försenade firandet av Göteborgs 400-årsjubileum pågår genom ett flertal arrangemang under året. Nu blir det återblick på stadens tidiga sjöfartshistoria genom att Eriksbergs kulturbåtshamn arrangerar Kulturhamnsfestival i dagarna två, 26 och 27 augusti.

Det kommer att höras bra både lördagen och söndagen då Göteborgs Artilleris hängivna artillerister med musköter och kanoner kommer att skjuta saluter både på Eriksberg och på Klippan som inledning på firandena.

Saluten

Det börjar på söndagen och när saluten skjutits startar en ships parade med deltagande fartyg i samlad kolonn in till Frihamnen och tillbaka till Eriksberg. Beroende på vindförhållanden kan det också bli möjligt att få se segel på Göta Älv denna dag.

På Eriksberg blir det sedan möjligt att besöka fartyg på öppna skepp liksom på Klippan Ångbåtsbrygga på söndagen, då man gratis kan åka ångmaskinsdriven färja mellan de två festivalpunkterna.

På lördagen har också Ostindiefararen Götheborg öppet skepp och berättar om fartyget och dess resor. Intresserade kan också testa på att ro 14-huggaren Kråkan, en gammal skeppsbåt från Karlskrona.

Musik och sång

På Eriksberg blir det mängder av aktiviteter, sång och musik båda dagarna. På lördagen händer det dessutom saker på Klippans ångbåtsbrygga med Öppet skepp bland båtarna, tändkulemotorer körs i gång och presenteras på två av båtarna och det blir musik och sång även där.

Publicerad:
Nyhetsarkiv