Sara som bor tillsammans med Ermin och deras två döttrar Tilma 9 år och Cornelia 6 år i ett villaområde i Uddevalla berättar att de snart haft sina fyra hönor, Hulda, Valda, Gullan och Hedda-Röjar Ralf i ett år,
– Allt började med att en av mina kollegor som har hönor tyckte att vi skulle testa att ha några i trädgården. Det gjorde vi och sedan köpte vi fyra stycken. Vi har även fått några befruktade ägg som en av våra hönor blev mamma till. Kollegan uppmanade mig att säga till om någon av hönorna började ruva. Så vi fick små kycklingar viket var jättekul för barnen förstås.
Har ni byggt hönshuset själva?
– Ja, en dag när jag kom hem hade Ermin handlat in material och stod och byggde. Han hittade idéer och inspiration på nätet.
Hur har hönorna tagits emot av grannarna?
– Vi bor ju verkligen mitt i ett villaområde men ändå har hönorna tagits emot väldigt bra. Grannarna passar dem när vi reser bort och får betalt i fina ägg med gyllene äggula.
Men hur går det utan en tupp?
– Man får ju inte ha tupp i tätbebyggt område. Jag vet inte om de saknar en tupp, det är svårt att säga med de verkar må bra. Det har varit lite hierarki bland hönsen när det inte finns någon tupp som styr upp och håller ordning. Men det har löst sig och de trivs fint tillsamman nu.
Vad är det bästa och det sämst att ha hönorna i trädgården?
– En negativ sak är väl kostnaden för tillståndet som ligger runt 4000 kronor, så det blir dyra ägg, men vi tyckte det var värt det. Men vi blev förvånade över summan. Sedan är det inte lika roligt under vintern när det är lerigt, regnigt och blåsigt. Så det sämsta är väl städningen och kostnaden för tillståndet. Det bästa är äggen och att vi inte köpt ett ända ägg sedan vi skaffade hönorna. Sedan är det väldigt fina ägg och man vet att hönorna har det bra. En solig dag är det väldigt rogivande att bara ta en kopp kaffe och sitta och titta på dem när de går runt och pickar, de är våra husdjur. De är snälla mot barnen och en av dem var jättesocial redan när den kom och den som blev mamma är nu väldigt tam.
Tänker ni fortsätta att hönor under längre tid?
– Vi vet inte exakt hur gamla de är men om någon vandrar vidare köper vi en ny. Fyra är lagom det finns plats för dem alla och äggen räcker till. Vi ser det som en självhushållning och tycker det är mysigt.
Hur är de att ha dem i trädgården?
– Om de gör nytta i trädgården vet jag inte. De förstör nog mest. Men vi har inga rabatter så för oss är det ingen fara. Robotgräsklipparen klipper bort avföringen och det regna även bort. Vi släpper ut dem i hela trädgården nu på våren och det är så härligt att ha dem runt sig. Ger ni dem något extra?
– Vi ger dem matrester så som, sallad, ris och pasta. Men de ska inte äta inte äta avokado och lök. Grönsaker brukar gå hem, avslutar Sara.
Vi frågade Eva Gieryluk på Uddevalla kommun om vad som gäller ifall man vill ha hönor i sin trädgård.
– Man ansöker genom att fyller i en blankett och skickar sedan in den till oss så handlägger vi ärendet och hör även med de aktuella grannarna. Det brukar ta cirka en månad. De kan vara att det inkommer frågor från grannarna och då kan vi behöva in få in lite kompletteringar från den sökande.
Vad säger ni ifall man vill ha en tupp?
– Tupp vill vi inte att man ska ha för de kan låta väldigt mycket. Ansökan gäller höns i detaljplanelagt område. Det betyder oftast att det är tätare mellan husen, än vad det är när det inte är detaljplanelagt område. En tupp skulle kunna störa många i området.
Är det en trend att ha hönor i sin trädgård?
– Det ökade förra året och året innan dess så var det också några som hörde av sig. Innan förra året hade vi inga ärenden på flera år.
Kommer ni ut och tittar på platsen?
– Vi behöver inte åka ut på plats utan vi kan bedöma på vad de skriver i ansökan. De flesta söker för fyra fem stycken och det är lättare att få tillstånd för färre. Vi gör en Bedömning från fall till fall men oftast säger vi ja.
Hur tas det emot av grannar?
– Det är väldigt olika. Ibland säger de inget om det och ibland får vi in synpunkter. Det handlar ofta om att de är rädda för oljud och att de menar att det är tätt mellan husen.
Många reagerar på avgiften, vad säger du om det?
– Vi tar en vanlig timavgift och det tar en stund att handlägga, menar Eva.