– Jag har upplevt att mitt sätt att tänka har förändrats och att min relation till naturen har fördjupats av att bo så här. Jag har större harmoni nu och känner att jag har blivit mer mig själv, säger Eva Sanner. Foto: David Nyberg

Eva Sanner hittade hem till naturen i Svenshögen

Uppmärksammar naturens läkande kraft som terapeut och författare

2022-01-27 För tio år sedan bytte Eva Sanner storstadslivet i Stockholm mot lantliv i Svenshögen. Sedan dess har hon fördjupat sig allt mer i naturens läkande kraft både som författare och som psykosyntesterapeut med specialkunskap inom ekopsykologi.

– Jag hade nog egentligen alltid längtat efter att bo på landet och skriva böcker, men inte riktigt vågat tillåta mig själv till det. Så när den här möjligheten kom fanns det ingen tvekan om att det var det jag skulle göra, säger Eva Sanner.

Hon berättar att hon blev påmind om livets korthet när hennes mamma gick bort och att hon då började fundera över hur hon egentligen ville spendera tiden som hon hade kvar.

– Jag tror att jag hade en längtan efter att få mer kontakt med naturen och årstidernas växlingar och efter större magi i mitt liv.

Att flyttlasset gick just till en villa i utkanten av det lilla samhället Svenshögen strax utanför Stenungsund hängde ihop med att Evas man Henrik hade vänner där. Även närheten till Norge var ett stort plus i och med att Henrik kommer från Norge och har sitt arbete där.

– Det är också bra förbindelser till Göteborg där jag har min mottagning för terapiklienter, säger Eva.

– Sen finns det väldigt mycket fascinerande och spännande natur att ta del av i den här regionen. Vi vandrar ofta på Bohusleden och andra vandringsleder, cyklar och paddlar kajak i skärgården om somrarna.

Genom att flytta ut på landet fick Eva Sanner lättare att få in mer naturvistelse i vardagen. Foto: David Nyberg

Fem år efter flytten till Svenshögen gick Eva en kurs i ekopsykologi som ett komplement till hennes fyraåriga psykosyntesutbildning som hon hade sedan tidigare. I kursen ingick bland annat att man skulle skriva en uppsats.

– Men eftersom jag är författare så skrev jag en bok istället, säger Eva och skrattar.

I boken som hon döpte till ”Naturens hemlighet – återfinn din plats i det stora sammanhanget” fick hon möjlighet att kombinera det hon lärt sig under ekopsykologikursen med hennes egna erfarenheter och reflektioner och med den senaste forskningen om hälsoeffekter av att vistas i naturen.

– Att komma nära naturen har transformerat mitt liv och min hälsa och även påverkat mitt äktenskap. Jag och Henrik mår väldigt bra när vi är ute i naturen och campar och gör de här sakerna tillsammans. Och då ville jag dela med mig av det och inspirera fler till att leva närmare naturen.

Eva förklarar att förhoppningen när hon skrev boken var just att bidra till att ge läsarna en fördjupad kärlek till naturen.

– Ju fler som blir kära i naturen desto bättre kommer vi anpassa vår livsstil och minska skadan som vi gör på planeten.

Med boken ”Naturens hemlighet – återfinn din plats i det stora sammanhanget” vill Eva Sanner inspirera fler att leva närmare naturen. Foto: David Nyberg

Även den ökade känslan av livskvalitet som naturen kan ge menar Eva kan bidra till att vi tar bättre hand om de naturliga ekosystemen.

Eva anser att många av oss gör saker som är belastande för miljön för att vi mår dåligt. Vi köper en ny bil, ett nytt kök, nya kläder eller åker på semester för att vi känner ett behov av omväxling och stimulans. Det ger en kortvarig lyckoupplevelse, som vi upprepar många gånger vilket är negativt för miljön.

– Det är alltså väldigt bra för planeten om vi kan hitta en känsla av meningsfullhet, förnöjsamhet och glädje på enklare sätt istället.

Vad har du fått för feedback från de som har läst ”Naturens hemlighet”? Känner du att du har uppnått det du önskade med att skriva den?

– Ja det känner jag faktiskt. Jag har fått mycket positiv feedback. De tycker att boken är vacker och de blir glada när de läser den. De säger också att de blir inspirerade att ta hand om sig själva genom att göra övningarna som finns i slutet av varje kapitel.

Tidpunkten för utgivningen av ”Naturens hemlighet” var väldigt vältajmad på så sätt att intresset för att vistas i naturen och för naturens positiva effekter på hälsan var på uppgång och större än det varit på länge redan när boken publicerades för tre och ett halvt år sedan.

Sedan dess har intresset fortsatt att öka och fick ytterligare en skjuts framåt i och med coronapandemin.

– Det som hände då var ju att väldigt många började vara ute mer när vi inte kunde träffas inomhus. De började promenera och vandra tillsammans och fira födelsedagar kring elden. Jag tror att det har gjort att många har fått upp ögonen för hur positivt det är att vara ute.

Utsiktsplats med vy över sjön Hällungen vid Svenshögen strax utanför Stenungsund. Foto: David Nyberg

Eva berättar att en av effekterna av naturvistelse som många forskningsstudier bekräftat är lägre nivåer av stresshormoner i blodet.

Hon nämner också en studie om kreativitet av den amerikanska psykologen David Strayer som myntat begreppet tredagarseffekten.

– I den här forskningen har människor fått spendera tre dygn i naturen och så har man gjort tester före och efter. Då har det visat sig att deltagarna blivit 50 procent mer kreativa när det gäller olika problemlösningsuppgifter efter att de vistats i naturen.

Eva förklarar att det dock inte är helt självklart att det är just naturen i sig som ligger bakom de här effekterna utan att det också skulle kunna hänga ihop med något som deltagarna under de här tre dygnen i naturen låtit bli att göra. Som till exempel att använda mobil och dator.

Ett sätt som det ökade intresset för naturvistelse har visat sig är genom att fenomenet skogsbad blivit väldigt populärt de senaste åren. Begreppet kommer från det japanska ordet shinrin-yoku och innebär att man är i en naturlig miljö och fokuserar på vad man upplever med sina sinnen.

– Ofta är det våra tankar om saker och ting som gör oss stressade och när vi då istället fokuserar på sinnesförnimmelserna leder det till en avslappning. När man gjort forskningsstudier med skogsbad har man sett att nivåer av stresshormoner hos deltagarna har gått ner väldigt snabbt.

Eva Sanner berättar om forskning visar att naturvistelse kan minska stress, öka kreativiteten och förbättra immunförsvaret. Foto: David Nyberg

Orsaken till att det här ger så goda resultat menar Eva hänger ihop med att vår hjärna är utvecklad i naturmiljö och inte är anpassad för att sitta vid en dator eller mobil med den typ av intryck och krav på riktad uppmärksamhet, koncentration och prestation som det för med sig.

– Däremot är vi ämnade för att vara i en naturlig miljö. Där får vi istället stimuli som vi inte behöver svara an på. Vi hör fågelsång och vatten som porlar, och vi får andra sinnesförnimmelser genom doft, känsel och syn, säger Eva.

Hon förklarar att alla de här intrycken blir som en vaken vila för hjärnan. Och att det därför är otroligt välgörande att regelbundet tillbringa tid i naturen.

– Det finns också forskning som visar att ett ämne som utsöndras av vintergröna träd stärker vårt immunsystem. Man har av tradition lagt sanatorier i skogsområden för att man sett att skogen har läkande effekter. Då visste man inte exakt vad det berodde på men nu har man alltså kunnat visa att immunförsvaret reagerar positivt på ämnen i barrskog.

Förutom att all den forskning som finns idag på effekterna av att spendera tid i naturen kan motivera oss som enskilda individer att skaffa hälsosammare vanor menar Eva att forskningen också är viktig ur ett större perspektiv. Inte minst när det gäller hur man planerar vård och hälsofrämjande insatser och vid stadsplanering.

– Statistiskt sett har människor som bor nära ett grönområde bättre hälsa och det måste man ta hänsyn till när man tar fram detaljplaner och planerar nya bostadsområden.

Kunskaperna om naturens läkande effekter som Eva fick genom kursen i ekopsykologi och under researcharbetet i samband med att hon skrev ”Naturens hemlighet” har hon stor nytta av i arbetet som psykosyntesterapeut. Hon följer inte själv med personerna ut i naturen men tipsar ofta om olika övningar som de kan göra för att utveckla sin relation till naturen.

– Ju fler som blir kära i naturen desto bättre kommer vi anpassa vår livsstil och minska skadan som vi gör på planeten, säger författaren och psykosyntesterapeuten Eva Sanner. Foto: David Nyberg

– Många som jag jobbar med är oroliga, nedstämda eller känner sig förvirrade och vet inte vad de ska göra med sina liv. I alla de här fallen är det bra att vara ute i naturen. Där får vi möjlighet till reflektion, avslappning och den återhämtning som vi ofta behöver för att kunna närma oss våra problem på ett mer konstruktivt sätt.

För egen del får Eva del av naturens helande kraft bland annat genom att spendera mycket tid i den egna trädgården.

– Jag började med odling direkt när vi flyttade in här och då visste jag absolut ingenting. Så jag har gjort alla fel man kan tänka sig och lärt mig undan för undan.

Eva och Henrik är långt ifrån självförsörjande på grönsaker och köper fortfarande livsmedel i affären. Men sedan Eva började med odlandet har hon blivit mer tacksam även för den maten som de inte odlar själva i och med att hon nu har bättre förståelse för hur maten har uppstått.

– Utöver upplevelsen att det är härligt och skönt att odla som de flesta som har provat på det tycker, så finns det även forskning som bekräftar detta och som förklarar varför det är så, säger Eva.

– Det finns en bakterie i jord som vi får i oss via luften när vi odlar som minskar förekomsten av depressionssymtom. Du blir gladare och lyckligare helt enkelt av att vara nära jorden.

Om vintrarna tar Eva en paus från trädgårdsodlingen och får istället sin dagliga dos av naturkontakt framför allt genom promenader.

På helgerna gör de ofta dagsutflykter till något naturområde i närheten som till exempel Bredfjället och på vardagarna går Eva för det mesta ett varv på en promenadslinga hemma i Svenshögen.

Eva Sanner går för det mesta samma promenadslinga varje dag. Slingan går bland annat längs en bäck som leder ner till sjön Hällungen. Foto: David Nyberg

Slingan går bland annat på en stig längs en skogbeklädd bäckravin som leder ner till sjön Hällungen där hon ibland tar en paus och sätter sig och njuter av utsikten och naturen runtomkring.

– Att ha en runda som man går varje dag där man får följa hur platsen förändras genom årets olika årstider är ett väldigt bra sätt att närma sig naturen.

Hon förklarar att man inom psykologin pratar om anknytning till våra föräldrar som tar hand om oss, men att det också finns psykologer som pratar om anknytning till platser i naturen. Och att den här typen av återkommande naturvistelse är ett bra sätt knyta an till en plats.

– Man brukar säga att det tar fem år efter att man flyttat någonstans att knyta an till en ny plats och lära sig att tycka om den och känna sig hemma där, säger Eva.

– Nu har jag bott här i fem år, plus fem år till, så nu är det här hemma för mig. Nu vill jag inte flytta härifrån utan nu är det här min plats.

Eva är noga med att påpeka att man inte måste bo på landet för att få del av naturens positiva effekter utan att man kan få det även om man bor i en stad genom att besöka parker och andra naturområden.

Men för Evas egen del är hon väldigt nöjd med beslutet att flytta ut på landet.

– Jag har upplevt att mitt sätt att tänka har förändrats och att min relation till naturen har fördjupats av att bo så här. Jag har större harmoni nu och känner att jag har blivit mer mig själv.

Övningar att göra i naturen

En riktigt klar natt, se till att du är någonstans långt borta från elektrisk belysning. Ägna lite tid åt att betrakta stjärnhimlen, gärna tillsammans med en vän. Njut av att se hur många stjärnor som helst. Vilka känslor väcker det inombords?

Omfamna ett stort träd. Stå länge och lägg märke till att efter en stund känns det som om det är du som blir omfamnad och hållen av trädet. Försök räkna ut hur gammalt trädet är och jämför med din egen ålder.

Nästa gång du går ut, föreställ dig att du går ut i en större frihet än den du har inomhus. Föreställ dig en lite vildare upplaga av dig själv. En som säger som det är, en som tar för sig mer, en som är mer spontan. Om du skulle säga ja till din vilda sida, vad skulle du göra mer eller mindre av i ditt liv?

Övningarna är hämtade ur Eva Sanners bok ”Naturens hemlighet – återfinn din plats i det stora sammanhanget” (Bladh by Bladh, 2018).

Publicerad: Uppdaterad:
David Nyberg,
Nyhetsarkiv