Vedkonstnärerna Egon Svärd och Sven Lindberg har i år välkomnat rekordmånga besökare till Ledsgården och den kreativt staplade veden i Gökhem. Foto: David Nyberg

Ett ljus i mörkret för barn med cancer

Lysande resultat för vedcirkusens välgörenhetsinsamling

2019-08-16 Antalet besökare till vedkonsten i Gökhem har ökat med flera tusen jämfört med fjolåret som var ett rekordår även det. Det insamlade beloppet till välgörenhet har mer än fördubblats och ligger just nu på 122 000 kronor bara i år.

Besökare i tusental, turistbussar och stora bidrag till välgörenhet är relativt nya företeelser på Ledsgården i Gökhem, en mil väster om Falköping. Traditionen att stapla ved i prydliga högar däremot, är något som pågått sedan långt tillbaka i tiden, berättar 88-årige Sven Lindberg när Västsverige kommer på besök.

– På den här platsen har det legat ved nästan vartenda år i alla fall sedan mitten på 1800-talet, förklarar han.

Varken ledgångsreumatismen eller cancern har stoppat Sven från att tillsammans med svågern tillika grannen Egon Svärd fortsätta att såga, klyva och stapla veden så som de gjort sedan många år tillbaka. Tvärtemot har de istället successivt lagt ned allt mer tid och energi på veden från och med år 2013.

Fina högar

– Vi brukade alltid lägga veden i fina högar jag och svågern min. Det skulle inte kastas hur som helst, utan vi är uppfödda med att det ska ligga rätt. Och när vi hade gjort nästan färdigt kom en dam upp hit och tittade på veden och sa att det var en fin kyrka ni bygger. Jaha sa vi, ja det blir det ju, fast vi inte hade förstått det själva då. Så då var det till att göra ett torn, en dörr och två stavar, och så var det en stavkyrka.

– 2014 byggde vi ett litet soldattorp. Vid gården som en ligger en kilometer upp här hade vi ett gammalt soldattorp som vi använde till brygghus när jag växte upp. Det revs 1950, men jag hade det lite i minnet, så då fick det bli en kopia av det här.

Väderkvarn

2015 byggde de en väderkvarn och på den vägen har de sedan fortsatt med ny vedkonst varje år. Successivt har ordet spridit sig och för varje år har antalet besökare som kommit för att beskåda veden ökat. Förra året var det ungefär 6 000 personer som kom och tittade på konsten, vilket var den vedkonstsäsongen med flest besökare dittills. I år har tillströmningen av människor varit ännu större med en bra bit över 8 000 besökare. I fjol kom för första gången stora turistbussar körandes in på den lilla grusvägen och parkerade på gårdsplanen vid vedkonsten vilket var en helt ny syn på Ledsgården. I år har de hittills haft besök av 27 turistbussar fulla av nyfikna besökare vilket är tre gånger så många som hela förra året.

Gratis

Svens svåger Egon Svärd berättar att de aldrig har tagit något inträde av besökare som kommer för att titta på vedkonsten, utan att de alltid har haft inställningen att allt ska vara gratis.

– Men sen var det så många som sa att de tyckte att vi skulle ha en frivillig insamling till något välgörande ändamål, eftersom vi ändå inte hade något inträde. Så då började vi med insamling till Cancerfonden i augusti 2017 och då fick vi in 7 000 kronor, säger Egon.

– I fjol hade vi insamling ända från början och då fick vi in 52 000 kronor som vi också skickade till Cancerfonden, och det kändes helt fantastiskt. I år har vi valt att samla in pengar till Barncancerfonden och där är vi uppe i drygt 122 000 kronor hittills bara i år, med två veckor kvar av säsongen. Så det är otroligt roligt att kunna skicka så mycket pengar till välgörenhet, säger Egon.

I år har ni ju byggt en cirkus, vad blir det nästa år?

– Det är hemligt. Men jag kan säga att det blir större än i år, och det blir mer grejer av olika slag.

Publicerad: Uppdaterad:
David Nyberg,
Nyhetsarkiv