Kommungubbarna ljuger så näsorna växer. Frågan är. Ska det bli ett badhus i Uddevalla. Foto: jeanette Henriksson

En cabarevy som skämtar om politiker och badhus

Men som också bjuder på en hyllning till Kjell Krage

2020-02-25 Sång, musik och satir. Nu är det dags för årets revyupplaga "Vår Cabarevy II". Det blir lite av varje. Man tar upp busshållplatserna på skogslyckan, evighetsfrågan om badhuset och tre kommungubbar resonerar om olika lösningar. Dessutom hyllas bortgångne Kjell Krage. Manus och regi står den i sammanhanget legendariske Lasse Kjell för. Vi åkte till Teaterladan i Bokenäs för att få ett smakprov på Cabarevy II och träffa assemblern och den publikkära skådespelaren Bertil Olsson ”Mandus”.

Teaterladan i Bokenäs är en vacker byggnad i härlig miljö. För andra året i rad ska den åter fyllas av förväntansfull publik och bjuda upp till cabarevy. Lasse Kjell berättar: – Efter succén vi hade förra året har vi lagt ribban högt och jag tror att den här kommer bli lika bra, ja kanske till och med bättre. Vi hade först bestämt oss för att ha sex föreställningar förra året med vi fick lägga till en till. Vi hade nog kunnat lägga till ytterligare men så kom påsken så valde att inte göra det. Stått i tidningen Vad kan du berätta om cabarevy –

–  Jag har haft som utgångspunkt att allt som är med ska ha stått i tidningen. Publiken ska ju roas så vi har många skämt med. Så har vi ju Mandus, han är en riktigt publikfavorit. Han kommer att öppna revyn, vilket jag tror publiken kommer att gilla. – Det handlar bland annat om att bygga upp ett badhus, om det ska byggas på Torp i samband med det hotellet som ska byggas där. Stadshuset vill de också flytta, kommungubbarna i revy. Det vill de ha på toppen av badhuset. De tycker också att badhuset ska byggas över Bäveån. För där finns ju redan vatten. Men det finns inga pengar, så därför har de tänkt sig hyra in konsulter, för de kostar ju bara några miljoner och då finns det pengar. Sedan tar vi upp dilemmat att pensionärer som ska till sjukhus ska åka med sopbilarna, de ser äldre som sopor. I år ska vi köra sex föreställningar men vi kan utöka till åtta om det finns intresse.

För musiken står Götes Big band. Men det är inte ett Big band i antal, utan består av två personer, Bengt Göran Ask på gitarr och Göte Olsson på dragspel. Efter att ha lyssnat på repetitionen kan man verkligen förstå varför bandet heter så. Musiken är stark, tonsäker och lyfter varje nummer i föreställningen.

Stort intresse

Bokenäs Hembygdsförenings ordförande, Gunnar Olhsson berättar att flera redan har tecknat sig för revyn.

–  Det är ju en namnkunnig regissör och det lockar många som inte har möjlighet att se honom i Uddevalla längre, utan då åker de hit. Vi har också många som kommer från Orust och det kommer bussar från Dalsland.

Vad har de här cabarevyerna betytt för bygdeföreningen?

–  Det betyder mycket för vår ekonomi. Det är förenat med en hel del kostnader att hålla byggnaderna i bra skick, så det hjälper oss och är egentligen den ända möjligheten vi har att få i pengar för det vi anslag vi får går till löpande kostnader. Så vi är väldigt glada för denna möjlighet. Årets cabarevy är precis lika bra som förra årets. I år är våra skådespelare mycket mer tränade. Det gäller bara att lära sig följa manus, menar Gunnar.

Lasse Kjell berättar att han är glad att få göra ytterligare en cabarevy med gänget i Bokenäs.

– Skådespelarna, jag älskar dem allihop. Alla ställer upp ideellt och älskar det de gör. Jag regisserar och de gör precis som jag säger. De är väldigt lydiga. Det som är härligast med dem är glädjen, avslutar Lasse.

Biljetter hittar man på hembygdsföreningens hemsida.

Publicerad:
Jeanette Henriksson,
Nyhetsarkiv