Ponnyridningen på Emaus har varit ett uppskattat inslag för barn och ungdomar. Foto: Maja Kjellberg

Emaus-chef lämnar sin tjänst

2021-11-04 Turerna kring Emaus och ponnyridningen har varit många. Ponnyerna och ponnyridningen har varit centrum kring det mesta. Den ansvariga enhetschefen avslutade i måndags sin tjänst inom Uddevalla kommun. Enligt uppgift ska arbetsgivaren och chefen varit överens om det. Chefen får en årslön som kompensation.

Vi fick ett meddelande till redaktionen där en förälder berättar om sin upplevelse på Emaus. Vi har valt att hålla henne anonym, det är bara ett av flera och lyder så här,

”Jag kan inte låta bli att skriva till dig. Har läst dina reportage om Emaus. Jag har en liten hästtokig 2-åring här hemma och har givetvis haft ponnyridningen på Emaus i tanken. Under pandemin ringde jag för att fråga om de hade ponnyridning och fick då till svar att de hade det men bara vid nått enstaka tillfälle i veckan. Jag fick då reda på att jag som vuxen inte fick gå bredvid på grund av smittorisken när man är så nära barn, ledare och vuxen som går med. När restriktionerna lättade ringde jag igen och frågade och fick då till svar att vi var välkomna på ponnyridning men jag som vuxen fick inte gå med. Nu var det inte på grund av smittorisk utan av säkerhetsrisken i att gå bredvid hästen. Jag beslutade mig för att åka dit och låta min dotter rida utan att jag gick med. När vi kommer dit så är vi själva där. Min dotter får på sig en hjälm och är överlycklig över att få åka häst. Hon får åka ett varv i paddocken. När jag sen frågar henne om hon vill åka ett varv till så får jag till svar av personalen att man bara får åka ett varv. De ”bjöd” på ett varv till men sen gick de med ponnyn utan ryttare resten av tiden. Så dåligt. Min dottter hade älskat att få åka ett par varv till. Jag upplevde personalen som ovillig och de berättade att det inte fanns något intresse för ponnyridning men de andra aktiviteterna de hade under pandemin var oftast fullbokade. Jag sa inget men tänkte att det inte är så konstigt att folk inte kommer till ponnyridningen när man bara får åka med ett varv i den lilla paddocken. Det blir tyvärr inte värt att åka dit. Jag tror tyvärr det kommer ta död på ponnyridningen och kanske hela verksamheten. Så otroligt synd på något unikt och väldigt fint som det en gång var.” 

Överenskommelse

Vi har ställt några frågor till Annica Ryman, förvaltningschef på Kultur- och fritid, hon svarar så här;

Vem tog beslutet om att hon skulle sluta?

– Det är en överenskommelse mellan enhetschef och arbetsgivare.

 

Lämnar hon kommunen?

– Ja, det gör hon.

 

Kommer det att kosta kommunen något?

– Det är en överenskommelse gjord där enhetschefen får en summa motsvarande en årslön.

 

Vad händer med Emaus nu?

– På kort sikt går avdelningschef in och verksamheten fortsätter som vanligt. På lite längre sikt behöver vi göra ett omtag kring uppdraget. I det ingår att skapa samsyn om såväl målbild som syfte med verksamheten.

 

Hur tänker ni vid anställning av ny chef där?

– Dels behöver vi genomföra omtaget ovan vad gäller samsyn om målbild och syfte, men vi behöver också göra en snabbutvärdering av den omorganisation som genomfördes under pandemin för att säkerställa att vi rekryterar rätt kompetens.

Vad var det som gjorde att hon slutade/fick sluta?

– Uppdraget på Emaus är tufft och vi har kämpat med en dålig arbetsmiljö på flera nivåer kopplat till detta. Båda parter var överens om att vi behöver hitta en ny och mer hållbar lösning.

– Emaus är en viktig plats och ett omtyckt utflyktsmål för många människor. Vi kommer nu att fokusera på att förbättra förutsättningarna för att medarbetarna ska kunna bedriva en så bra och tillgänglig verksamhet som möjligt på denna fantastiska gård. Det är tillsammans, härifrån och framåt som gäller.

Annelie Högberg, ordförande i kultur- och fritid, säger så här till Västsverige om beslutet att chefen fick gå och Emaus framtid;

– Det är förvaltningen som har ansvar för personalen. Den frågan skall jag inte svara på.  Uppdraget att utveckla Emaus och återgå till ridningen gäller fortfarande.

Publicerad: Uppdaterad:
Jeanette Henriksson,
Nyhetsarkiv