Svensk dressyrsport har i Stefan Jansson fått en tvättäkta bohuslänning som förbundskapten. Foto: Annika Grundberg

Dressyrens förbundskapten – en riktig bohuslänning

2025-02-24 Sedan ett par månader är Stefan Jansson förbundskapten i dressyr. Född i Lysekil och bosatt i Kungälv är han en tvättäkta bohuslänning. För Tidningen Västsverige delar han med sig av sina favoritplatser på västkusten.

Stefan Jansson har sin hästverksamhet på Troya horse arena i Kareby och han bor i Kungälv.
– Jag är bohuslänning från början, jag är född i Lysekil och uppvuxen på Lysekils ponnyklubb, säger han när Tidningen Västsverige får en pratstund med honom i samband med Gothenburg horse show, som är hans första större evenemang som förbundskapten.

Fostrad på Lysekils ponnyklubb
Hästintresset startade på Lysekils ponnyklubb när Stefan var 9-10 år. Ridklubben låg precis vid Gullmarsfjorden och där gick Stefan hela vägen från att vara hästskötare till att så småningom själv stå som instruktör.
– Djurintresset har alltid funnits och hästsporten är en väldigt välkomnande sport så jag kände mig alltid välkommen. Sedan kan det ha varit lite periodvis under tonåren då jag inte visste riktigt om jag skulle fortsätta eller inte för hästar var ju inte jättetufft, säger han och fortsätter:
– Men det gick inte att ändra på, det var hästar som gällde.
Som vuxen gjorde han också ett försök att skaffa en karriär utanför ridsporten. Han studerade till grundskollärare och jobbade som det i ett år.
– Jag gick en lång utbildning, jobbade ett år sen kände jag att hästarna drar för mycket. Men pedagogiken som jag fick med mig från universitetet kan jag ju använda i tränarrollen. Och till mig som tränare kommer ju eleverna frivilligt för att de vill lära sig, säger han.

Delar uppdraget 
Att Kungälvsborna har blivit med förbundskapten är inget som direkt märks.
– Jag håller en låg profil när jag går till mataffären, säger han och skrattar.
Men han kommer att hålla fast vid verksamheten i Kareby vid sidan av landslagsuppdraget.
– Jag har mina hästar som jag rider men tävlingsbiten har jag fått lägga åt sidan. Men jag vill fortsätta att rida och utbilda hästar för jag tycker att det är så roligt.
Till sin hjälp med landslagsuppdraget har han fått Marianne Lilja Wittbom, som är strategisk rådgivare. De två har känt varandra sedan 80-talet, något som känns tryggt menar Stefan.
– Vi har följts åt genom åren och våra vägar har korsats på olika vis, säger han.
Bland annat har han tränat och tävlat en del av familjens hästar.
– Så vi har stötts och blötts med varandra genom åren. Det känns som att vi är en bra kombo. Vi behöver inte lära känna varandra eller ha en lång inkörningsperiod för vi känner redan varandra. Marianne är en stabil tjej och jag är jätteglad att ha med mig henne på tåget.

”Trodde att någon drev med mig”
Det var i december, i samband med tävlingarna i Friends arena som Stefan Jansson presenterades som förbundskapten för svensk dressyr.
– Först när jag fick frågan trodde jag att någon drev med mig. Jag har aldrig haft en tanke på att det skulle vara något för mig. Jag var nöjd som det var och tycker att det är väldigt kul att undervisa och träna hästar, säger han.
Men efter lite påtryckningar och funderingar, samt att Marianne kom med så valde han att tacka ja.
– Jag tänkte att varför inte.

Lysekils klippor bästa platsen
I år väntar ett Europamästerskap och nästa år är det VM och 2028 är det OS i Los Angeles, som är det stora målet. Två av landslagets mest rutinerade mästerskapshästar har pensionerats så nu gäller det att hitta nya ekipage som kan fylla deras plats.
– Största utmaningen som förbundskapten är närmast att få de ekipage som är på väg upp att komma ut internationellt och få erfarenhet, säger han.
Det lär bli en hektisk tid men när han har möjlighet så återvänder han gärna till Lysekil där syskonen fortfarande bor kvar.
– Favoritplatsen är Lysekils klippor eller varför inte åka ut och fiska på Gullmarn, säger han och intygar att sommartid då är det Bohuslän som gäller.

Tack för att du stöttar oberoende lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!

 

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv