Alldeles intill platsen där den nya småhusbyn skall ligga finns nu en konstinstallation med svävande stenar. Konstverket är en illustration över alla fantastiska och magiska saker som händer i Uddebo och om att göra det omöjliga möjligt. Åttaårige Charlie Hårdstedt hjälpte till med idéer och tankar till skaparna Sandra Magnusson och Agust Helgason. Foto: David Nyberg

Det omöjliga blev möjligt i Uddebo

Från utflyttning och förfallna hus till bostadsbrist och nybyggen

2019-06-20 På tio år har den gamla bruksorten Uddebo gått från sovande avfolkningsbygd till sprudlande samhälle fullt av aktiviteter och framtidsanda. Nu byggs åtta nydanande småhus och man har även börjat planera för ett nytt lägenhetshus för äldre.

Tidigt i våras skrev vi om andelsjordbruket i Uddebo som fördubblat omsättning varje år sedan starten 2015. Nu har vi varit tillbaka i det gamla brukssamhället igen. Den här gången för att söka svar på hur man lyckats vända befolkningsutvecklingen så radikalt. På bara tio år har man nämligen gått från sovande avfolkningsbygd till en by med stadig befolkningsökning och ett mycket aktivt föreningsliv. För att få svar på våra frågor tar vi hjälp av Caroline Bergmann som är född och uppvuxen i Uddebo.

– Jag har ju varit med från början och sett när det var dåligt rykte och folk skämdes över att säga att de kom härifrån. Till att vi nu har bostadsbrist för att så många vill flytta hit och att man använder Uddebo som ett gott exempel från regionen. Att man har den här lilla orten i Västsverige som är så livaktig och full av kultur.

I veckans tidning berättar Caroline om hur det gick till när hon för drygt tio år sedan började ta kontakt med ägarna till de obebodda husen i Uddebo. Hon frågade om hon fick hjälpa dem att sälja deras förfallna fastigheter som de inte trodde att någon ville ha.

– Jag började bjuda hem folk som fick bo hos mig på gården och så visade jag runt dem i byn. Jag hade alltid rundor med olika hus som de kunde välja mellan och så fick de fundera på det. Sen pratade vi om det och skrev kontrakt. Pengarna sköttes mellan säljare och köpare så jag har inte haft med några pengar att göra. Jag är en ideell mäklare som bara hjälper till att förmedla husen.

Så du får inget betalt alls för förmedlingen av husen?

– Nej, jag vill inte ha något betalt. Jag tycker att alla människor ska ha rätt att bo och leva så billigt som möjligt och om jag kan bidra till det så är jag glad.

– Alla vill inte lönearbeta 40 timmar i veckan, utan vissa vill ha en enklare livsstil med tid för mer gemenskap och intressen. Det odlas tillsammans, man samäger bil, här finns studios och gratisaffär. Och det finns olika typer av föreningar och verkstäder där man kan laga prylar, elektronik, cyklar och kläder.

Kostnaden för husen i småhusbyn blir betydligt lägre än konventionella hus. Det blir möjligt bland annat genom att man delar på vissa funktioner genom att ha en gemensam byggnad med umgängeslokaler, dusch, tvätt och kök, säger Caroline Bergmann. Foto: David Nyberg

Caroline berättar att Uddebos nedåtgående befolkningskurva har vänt uppåt och att det nu flyttat in ungefär 20 personer till Uddebo varje år de senaste tio åren. Det finns inte längre några tomma hus kvar men ryktet har spridit sig och folk fortsätter att kontakta Caroline och frågar efter billiga bostäder i byn. För att fortsätta möjliggöra för folk som inte kan eller vill ta stora bostadslån att flytta till Uddebo har de nu startat bygget av en småhusby mitt i samhället. Alldeles intill småhusbyn kommer det även anläggas en gemensam park där man kan vistas, umgås och arbeta tillsammans. Den kommer utformas som ett konstverk och vara en plats för fantasi och kreativitet, ett Imaginarium.

– Vi har också alldeles nyligen börjat titta på att bygga ett kollektivt boende för äldre, ett lägenhetshus.

Vad är det som driver dig att göra allt detta?

– Mitt mål är att människor ska kunna bo och verka utan att behöva lönearbeta varje dag. Att vi ska kunna skapa billigt boende så att människor har tid att umgås och skapa relationer istället. Och kanske prova att förverkliga drömmar för att man har lite mer tid. Man kan vara en del i någon av de runt 40 föreningarna eller initiativen som nu finns i byn. Det kan göra att man får en känsla av tillhörighet som jag tror att många mår bra av. Och för klimatets skull behöver vi bygga vårt samhälle på andra värden än konsumtion.

I veckans Västsverige kan du läsa mer om hur man gjort för att vända utvecklingen i Uddebo och om den nya småhusbyn. Du får också lära känna konstnären Erik Hårdstedt som var en av de allra första som flyttade till den gamla bruksorten med hjälp av Carolines ideella mäklarverksamhet.

Publicerad: Uppdaterad:
David Nyberg,
Nyhetsarkiv