”Det man älskar vill man också vårda”

Västerhavsveckan där besökare får upptäcka det marina samt maritima livet har nu inletts

2023-08-06 Nu har den femtonde Västerhavsveckan inletts med ett späckat program med aktiviteter längs hela kusten. Syftet är att få människor lära sig mer om havet samt uppmärksamma vår havspåverkan.

Västerhavsveckans projektledare Gunilla Fransson Bangura var i sluttampen av planeringen inför årets temavecka när tidningen besöker henne. Hon har precis fått in en ny aktör till den marina matmarknaden, som bland annat kommer erbjuda besökarna att smaka på tång.

–Bra bra bra! Jag fick positivt svar!, säger Gunilla och skiner upp som en sol.

I 14 år har hon lett aktivitetsveckan om havet. Gunilla berättar att det var regionens Miljönämnd som tog initiativet.

–2008 pratades det väldigt mycket om hur dåligt Östersjön mår. Man ville lyfta att vi också har problem i västerhavet. Vi har också övergödning, utfiske och andra stora frågor som påverkar havsmiljön.

Gunilla berättar att Västra Götalands Regionen fungerar som ett paraply åt aktiviteterna och värvar de över 100 aktörerna till Västerhavsveckan. Bland aktörerna finns Göteborgs universitet, Sveriges lantbruksuniversitet, samt Sjöfartsverket, ideella organisationer, företag och enstaka personer.

–Alla brinner för att för att lyfta frågor om havet. Vi kan säga att vi arbetar för att öka det som vi kallar för havsmedvetenhet. Det vi gör på land påverkar havet. Det som händer i havet påverkar oss på land. Vi alla ingår i samma ekosystem, säger Gunilla.

På lördagen var det dags för invigning på Eriksberg som följs av en veckas aktiviteter runt om i Västra Götaland. Veckan innehåller naturvetenskap i form av experiment och samtal med forskare, konstnärliga projekt med vernissage och filmworkshop samt upplevelser som sälsafari, kajakpaddling och vandring.

–Vi försöker få människor att börja älska havet. Det man kan någonting om och det man älskar vill man också vårda. Vi har aktiviteter som gör att alla kan känna sig välkomna till havet, förklarar Gunilla.

Västerhavsveckan har cirka 65 000 besökare varje år och utgörs av aktiviter längs hela kusten, från Koster till Ägenlholm samt Trollhättan och Lidköping. Gunilla berättar att årets vecka har tema biologisk mångfald och klimatförändringar.

–De är de största frågorna att ta i tu med gällande naturen och vår egen fortlevnad, förklarar hon.

–Vi har jättestora problem med havet idag. Det räcker med att du åker och badar så hittar du plast överallt på stränderna. Sen är det betydande vad vi äter. Vi måste börja äta andra saker, andra arter, exempelvis tång, blåmusslor, ostron. Eller det som vi inte fiskar idag. För går du till fiskaffären så finns det inte många olika fiskar att välja på.

Gunilla förklarar att våra val påverkar havets mångfald.

– Alla arter behöver varandra. Om vi ser biologisk mångfald som ett stort pussel, så vet vi att alla bitar behövs för att pusselbilden ska bli hel. Ju fler bitar vi tappar bort desto svårare blir det att få ihop pusslet. Likadant är det med biologisk mångfald. Om flera arter försvinner saknas viktiga delar, som är sammanknutna med andra arter. Därför är det så viktigt att vi skyddar arter som är hotade. Alla behövs.

–Även fiskar som vi kanske inte tycker är något att ha, som snultror tillexempel. Snultran är en läppfisk som vi inte äter idag, men vi fiskar upp den och vi skickar den till Norge för att bli fiskfoder. Då tar vi bort en maträtt för någon art i havet som skulle haft den och som måste ta någon annan. Vi har ett stort nystan där det går trådar mellan alla. Försvinner en då faller det eftersom alla hänger ihop.

På Västerhavsveckan kommer det finnas möjlighet att prata med forskare samt få möjlighet att bli forskare för en dag genom att besöka forskningsstationer och forskningsfartyg.

– Forskarna har i sitt uppdrag att förmedla till allmänheten på ett populärvetenskapligt sätt. Då är det här ett väldigt roligt fönster att vara med i, säger Gunilla.

Gunilla förklarar att Västerhavsveckan är öppen för alla med aktiviteter som passar stora som små.

–Det är mycket förberedelse men jag har så många goa människor att jobba med. Det är roligt och det är en fråga jag tror på. Jag är gammal lärare så jag brinner för fortbildning. Den där känslan när man förstår vad det handlar om eller när en liten unge säger ”Jag ska bli marinbiolog när jag blir stor” ger mig energi. Jag vill att folk ska älska havet lika mycket som jag, avslutar Gunilla med ett leende.

Publicerad: Uppdaterad:
Josephine Jonäng,
Nyhetsarkiv