Ann-Charlotte Göss och Boris Salomonsson välkomnar nya medlemmar till Uddevalla Civilförsvarsförening. Foto: Göran Nyberg

Civilförsvarsföreningar behöver fler aktiva

Trots att civilförsvaret skall prioriteras saknas resurser lokalt

torsdag Civilförsvarets roll skall stärkas i totalförsvaret poängteras från statligt håll. Men ute i de olika civilförsvarsföreningarna är det svårt att få engagerade medlemmar.  Många föreningar som tidigare fanns i kommunerna har lagts ned. I Uddevalla skulle man välkomna fler aktiva.

Sveriges Civilförsvarsförbund har en grundorganisation bestående av Civilförsvarsföreningar ute i landet. En sådan finns i Uddevalla sedan många år och under årens lopp har man också fått Munkedals och Lysekils kommuner under sina vingar.

– Vi har ett par medlemmar från Munkedal och ett par från Lysekil. Annars är resterande 60-talet medlemmar från Uddevalla, säger Boris Salomonsson när vi träffar honom och ordförande Ann-Charlotte Göss.

Ann-Charlotte är också FRG-ansvarig i kommunen. Ett av Civilförsvarsföreningarnas uppgifter är att sätta ihop Frivilliga Resursgrupper som vid behov skall stötta kommunen med resurser vid olika händelser.

– Det har fungerat bra. Vi har ett 20-tal med i FRG i Uddevalla, säger hon.

Däremot har det inte så mycket att göra. Det har inte varit några övningar med kommunen där den frivilliga resursgruppen varit med.

– Däremot var vi exempelvis med och servade brandpersonalen när de bekämpade branden i Bratteröd 2018. Vi hjälpte till med mat och dryck och andra förnödenheter, berättar Ann-Charlotte.

Förutom problemen med att få aktiva medlemmar i verksamhet och styrelsearbete kämpar man också med ekonomin. Man har en lokal där man förvarar föreningens handlingar och materiel av olika slag, och där man inte vet år från år om man får hjälp med den från kommunen.

Uddevalla kommun har inte en summa pengar avsatta för Civilförsvarsföreningens arbete, utan varje år får föreningen söka pengar.

Björn Segelod är säkerhetsansvarig på Uddevalla kommun och ansvaret för beredskapsarbetet och han ser det inte som självklart att kommunen skall hjälpa till med föreningens lokaler.

– Men hittills har de ju fått pengar till hyran, säger han.

Han menar att kommunen framför allt prioriterar föreningar med ungdomsverksamhet.

Anna-Maria Axelsson är ordförande i Sveriges Civilförsvarsförbund och hon framhåller att många kommuner har missat att de har ett statligt uppdrag att informera kommuninvånarna om hur de skall agera och förbereda sig för ett läge där deras tillvaro präglas av kris eller krig.

– I det arbetet kan kommunerna mångfaldiga insatta pengar genom att använda sig av civilförsvarsföreningen i det arbetet. På det viset kan de också motivera att stötta föreningarna med verksamhetsbidrag av olika slag med just det syftet, säger hon.

Samtidigt är hon och Sveriges Civilförsvarsförbund kritiskt till att staten talar om vikten av ett stärkt civilförsvar och att kommunerna arbetar lokalt med detta, utan att samtidigt tydligt tala om vad kommunerna och olika aktörer skall göra.

– Det behövs klara riktlinjer och vi arbetar för att organisationen av arbetet med det civila försvaret skall klargöras så att det fungerar från den statliga nivån till den lokala kommunala så att alla vet vad det är de skall göra, säger Anna-Maria Axelsson.

Hon nämner de 65.000 skyddsrum som finns i Sverige och där väldigt många av dessa inte är inspekterade och kontrollerade att de faktiskt fungerar och är tillgängliga för invånarna.

– Vi har erbjudit oss att organisera en sådan inventering men har inte fått något svar på det, säger hon.

Hon säger också att det pågår en mångd utredningar och analyser i den här frågan och att Sveriges Civilförsvarsförbund är med i det arbetet.

– Men det arbetet tar tyvärr väldigt långt tid, säger Anna-Maria Axelsson.

I Uddevalla tar Civilförsvarsföreningen alla chanser att komma ut och informera om civil beredskap och har med sig sin ”beredskapslåda” som visar vad varje hushåll bör ha hemma i form av utrustning och reservproviant.

– Vi ordnar också utbildningar och kurser i självskydd av olika slag för de som vill, exempelvis hjärt-lungräddning, säger Ann-Charlotte Göss.

Tack för att du stöttar oberoende lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv