Ett 30-tal barn hann åka Barnens Vasalopp på Bjursjön innan snön försvann för den här gången. Foto: Maud Abrahamsson

Barnen åkte Vasalopp på Bjursjön

Föreningar samarbetade om uppskattad familjeaktivitet i Uddevalla

2024-01-27 Tillräckligt med snö för att åka skidor är det sällan i Uddevalla. När den väl kommer, så gäller det att passa på.
  Ett sådant exempel är skidtävlingen Barnens Vasalopp, som genomfördes i lördags bara åtta dagar efter att beslutet togs. Arrangörer var Uddevalla Idrottssällskap (UIS) och Uddevalla Skidklubb (USK).

Nästan 30 barn i olika åldrar kom till Bjursjön ihop med föräldrar, syskon, mor- och farföräldrar. Den östra delen av elljuspåret användes. 

Loppet hade masstart. Alla barnen började åka på samma gång. Det var kallt så barnen uppmanades att röra på sig medan de väntade. 

De 90 kilometerna i Vasaloppet var komprimerade till 750 meter på dubbla spår med start i Sälen och målgång i Mora. Längs spåren fanns de välkända kontrollerna Smågan, Mångsbodarna, Risberg, Evertsberg, Oxberg, Hökberg och Eldris, men utan blåbärssoppan. Den väntade i målet. 

Samtliga barn hade en etta på sin nummerlapp och fick medalj när de kom i mål. Ingen tidtagning. Alla är segrare, som klarar att åka varvet. 

Samling

Efter loppet var det samling i Bjursjöstugan. Där blev skidåkarna uppropade och fick gå fram och ta emot sina Vasaloppsdiplom. I den öppna spisen grillades medhavd korv. Andra åt nygräddade våfflor med sylt och grädde. Hela salen var fylld av skidåkare och deras anhöriga. Som avslutning ställde tävlingsledaren Bror Widén frågor om Vasaloppet. En av dem gällde vem som vann Vasaloppet 2008 och 2009. 

– Min mamma, ropade en av de unga skidåkarna.

Mamma heter Sandra Hansson och vann mycket riktigt Vasaloppets damklass två år i rad. 

Bror berättade att han fick samtal från Sandra där hon frågade om hon fick tävla för UIS. Det tyckte han var roligt.

– Har du åkt något tidigare, frågade han.

Svaret blev att hon bland annat hade vunnit junior-VM i stafett, men hade varit borta i sex år. Då insåg Bror vem han pratade med.

– Det var viktigt för mig med serviceapparaten under Vasaloppet. Jag hade ingen service 2007, åkte 16 kilometer utan att äta och dricka. Det var skillnad 2008 och 2009 när jag fick hjälp av UIS, berättade hon.

Sandra ingick under vinnaråren i långloppssatsningen Mekonomen och hade service därifrån, men UIS stod 100 meter före med sina kontroller, så det var den drickan hon tog. 

Fyraåring 

Som fyraåring gjorde Sandra sitt första skidlopp. Året därpå vann hon loppet bland de äldre tjejerna i klassen Flickor, åtta år. Dottern Alva är sex år och åkte sitt första skidlopp i lördags. 

– Hon har väntat i flera år och tycker det är roligt, berättar Sandra Hansson, som ska ta med Alva till Mora och låta henne åka över mållinjen.

Publicerad: Uppdaterad:
Maud Abrahamsson,
Nyhetsarkiv