Det legendariska proggbandet Nynningen inleder Uddevallakassettfestivalen torsdagen den 29 oktober. Foto: Pressbild

Anrik musikfestival firar femton år

Lokala akter och legendariskt proggband uppträder

2020-10-29 Den 29-31 oktober arrangeras den femtonde upplagan av Uddevallakassettfestivalen. Förutom lokala akter som Black House Hill och Karelen uppträder Nynningen, ett av Sveriges mest framstående proggrockband.
- Det känns väldigt kul att kunna bjuda på livemusik i dessa speciella tider, säger Lars Wallin, ordförande i kulturföreningen Uddevallakassetten.
Program Uddevallakassettfestivalen 2020

Torsdag 29/10
Kl. 20.00 Öppnar
Kl. 21.00 Nynningen

Fredag 30/10
Kl. 19.00 Öppnar
Kl. 20.00 Tekla
Kl. 21.00 Berg & Bedragare
Kl. 22.00 The Allerys
Kl. 23.00 Karelen

Lördag 31/10
Kl. 19.00 Öppnar
Kl. 20.00 Black House Hill
Kl. 21.00 Konspirationen
Kl. 22.00 Orkan
Kl. 23.00 Sterile Hermaphrodite

Uddevallakassettfestivalen arrangeras av Kulturföreningen Uddevallakassetten i samarbete med Studiefrämjandet och Västra Götalandsregionen. Festivalen ägde rum första gången 2005 på Mortens krog vilket innebär att den firar 15 år i år.
– Det rullar på, vi har fortfarande roligt och så länge vi har roligt så kör vi vidare, säger Lars Wallin och fortsätter:
– Vi älskar ju livemusik och jag tror att vi måste acceptera att lära oss leva med coronan. Läget är som det är men vi tänkte att vi kör en festival med corona bredvid oss, utifrån folkhälsomyndighetens råd.

Mysig lokal
Festivalen äger rum på kaféet Al Khaima – My Grandfathers House, som ligger på Södra Järnvägsgatan i Uddevalla.
– Det var kul att köra där senast (2018, reds anm) och det passar våra ambitioner som förening när det gäller mångfald och möten mellan människor att vara där. Det är en mysig och trevlig lokal och vi fick bra feedback från både artister och publik förrförra året, säger Lars Wallin.  Enklare förtäring, snacks och fika finns att köpa via bordsservering, i övrigt är det BYO (Bring your own ”drinks”) som gäller då lokalen inte har någon barservering.

Begränsat antal
På grund av corona-restriktionerna tar man i år endast emot ett begränsat antal sittande gäster på plats.
– Vi räknade från början med max 50 personer och då räknade vi även in band och funktionärer. Så då handlade det om en publiksiffra på 20-25 personer. Sen kom ju nästa steg, ett undantag från begränsningen om max 50 deltagare när det gäller café- och restaurangbranschen. Så nu kan vi ta emot omkring 40 sittande besökare, säger Lars Wallin.
Förutom begränsat antal kommer det att finnas handsprit och golvmarkeringar för att påminna om att hålla avstånd. Ingen biljettförsäljning sker i dörren/entrén utan endast ett fåtal endagsbiljetter kan köpas via förköp. För att boka biljett kontaktar man föreningen.
De som inte har möjlighet att komma kan duka upp hemma och följa konserterna på föreningens sida på Facebook, där de livesänds.

Legender inleder
Musikhelgen inleds idag torsdagen den 29 oktober och på scen står inga mindre än Nynningen. De räknas som ett av Sveriges mest framstående proggrockband och släppte flera klassiska album på 1970-talet. Bandet turnerade till 1980, och gjorde sedan återkomst vid Pustervik 2016. Under september och oktober har de turnerat och genomfört corona-anpassade konserter tillsammans med gästartisterna Sven Wollter och Matilda Magnusson. Den 30 oktober släpper de sitt sjätte album, ”Allting börjar klarna”, där även nytolkningar av låtar från bandets 50-åriga historia finns med.
– De är legendariska och spelar 70-tals progg, det är ju sådant som vi gillar, säger Lars Wallin och berättar att Nynningen var festivalens första inbokade band. Han fortsätter:
– Det har inte kunnat bli några internationella artister i och med att gränserna är stängda nu under corona. Så vi kollade runt i Sverige och Nynningen är ju ett legendariskt band som drar fulla hus när de turnerar och de är dessutom skivaktuella.

Lokal musik
Det blir även en hel del lokala akter.
– Uddevallakassettföreningen och Studiefrämjandet försöker hela tiden att lyfta fram våra lokala band så det blir bland annat musik av legenderna Sterile Hermaphrodite, det relativt nya bandet Tekla och punkbandet Konspirationen. Fredagen blir lite lugnare och på lördagen blir det punkigare och rockigare musik, berättar Lars Wallin.
Tekla från Uddevalla är först ut på scen på fredagen. De spelar utvalda covers och eget material, inom genrerna singersongwriter och modern country. Uddevallabandet The Allerys, släpper debut-EP till hösten och musiken beskrivs som ”färsk americana med smak av gammal blues och rock”. Fredagen avslutas sedan av Karelen, som enligt beskrivning spelar folkrock av yppersta klass.
Lokala Black House Hill, som består av ett gäng unga killar som spelar hårdrock med inspiration från 1970- och 80-talet, inleder lördagen. Bandet startade 2015 och har bland annat deltagit i musiktävlingen Image Sweden där de nådde riksfinal och Livekarusellen till regionfinal. Nyligen släppte de en vinyl-singel.
Konspirationen, ännu ett lokalt band, spelar energifylld punk på svenska och det Göteborgsbaserade bandet Orkan har spelat ihop med Nynningen på Pustervik 2017. Musikhelgen avslutas sedan av ”husbandet” Sterile Hermaphrodite, som uppträtt på de flesta Uddevallakassettfestivalerna samt gemensamma turer i Europa.

Publicerad:
Johanna Nilsson,
Nyhetsarkiv