Jonna Larsen, till vänster, driver Fjälla trädgård tillsammans med sambon Stefan Ädel. Tekla Borgcrantz var på plats i trädgården vid Internationella bidagen för att föreläsa om flugor. Foto: Annika Grundberg

Vilda eller tama – bin har en alldeles egen dag

Firades med föreläsning om blomflugan – som kan se ut som ett bi

onsdag Tekla Borgcrantz är snart färdigutbildad naturvårdsbiolog. Hon var på plats i Fjälla trädgård, utanför Strömstad, för att hålla föreläsning i samband med internationella bi-dagen.

Om kanelbullar, kladdkakor, mor och far har egna dagar så varför ska inte bina ha en. Den 18 maj var det dags för årets internationella bi-dag. Jonna Larsen tog emot Tidningen Västsverige då vi besökte Fjälla trädgård. Där hon och sambon Stefan Ädel bedriver småskaligt ekologiskt jordbruk. Vanligtvis öppnar de inte trädgården för besökare förrän i juni men som medlemmar i Trädgårdsresan, som står bakom Bi-fonden, öppnar de extra just den här dagen, för binas skull. Gården är grön och redan full med blommor. Ett par besökare strosar runt medan Jonna Larsen berättar mer om just bin.
– Vi har velat ha tambin här men vi har ganska mycket humlor, blomflugor och vilda bin visade det sig när vi inventerade förra året. Då är frågan om det är bra att ha tambin för de kan konkurrera med de vilda bina. Så vi får se hur vi gör, förklarar Jonna varför det faktiskt inte finns några bin att se förutom de vilda som kanske dyker upp.

Gillar insekter
Den som gjorde inventeringen förra året var studenten Tekla Borgcrantz. Hon håller just nu på med sin masteruppsats i naturvårdsbiologi vid Göteborgs universitet, med inriktning på insekter.
– Jag håller på med skalbaggar men jobbade i somras med pollinatörer och då var jag här i Fjälla trädgård och kollade på vilka pollinatörer som fanns i trädgården.
Den här dagen har hon återvänt för att prata om blomflugor. En flygande kameleont kan man kanske beskriva den som.
– Den är en så kallad mimikry, vilket innebär att den kan härma andra insekters utseende. Så den kan se ut som till exempel en humla eller ett bi, förklarar Jonna.
Teklas intresse för just insekter väcktes när hon som treåring fick en insektsbok.
– Då började jag gå runt i trädgården och letade insekter, så det är därifrån. Jag tycker helt enkelt bara väldigt mycket om insekter.

Blommande blommor från tidig vår till höst
För den som tänker att bin är otäcka och sticks likt getingar så tar Jonna död på den myten.
– Jag har aldrig blivit stucken av ett bi, varken tama eller vilda, säger hon.

Bin kan sticka men det kan däremot inte blomflugan.
– Annars är det ju getingar som är aggressiva, bin är inte alls som getingar, de blir ingen plåga i trädgården men de har förmågan att sticka.
Däremot hjälper ju humlorna till att göra trädgården blomsterrik när de flyger från blomma till blomma för att dricka nektar. Så hur gör man sin trädgård bivänlig?
– Se till att ha något som blommar från tidig vår till höst. Till exempel sälg, den får videkissar som blommar tidig vår, säger Jonna.
Även lökväxter som tulpaner blommar ju tidigt på våren. Hon tipsar om att köpa ekologiska lökar.
– Det har visat sig att det finns en del gifter i de lökar vi köper. Jag tror att ekologiska tulpanlökar kommer att bli vanligare.
Bin gillar också kryddörter, tistlar och vädd.
– Har man väddblommor kan man också locka till sig bland annat amiralfjärilar.
Det gäller helt enkelt att ha blommor som är öppna så att pistillen går att komma till för bina.

Övervintrar i håligheter
När sommaren är över ska bina ha någonstans att övervintra. Jonna pekar mot ladugårdsväggen.
– Vår lada är som ett enda stort bihotell med sprickor och hål. Det kan man göra själv av trä eller såga bamburör i bitar. De ska ha någonstans att krypa in för att övervintra.
Andra bin gillar att övervintra i sand. Så har man möjlighet och en lämplig plats så kan man göra i ordning en sandhög som de kan gräva ned sig i.
Medan vi står ute i trädgården och pratar så böjer sig Tekla emellanåt hastigt ner. Då har hon fått syn på en insekt, knappt skönjbar för den oerfarna. Vi får se både en brunaktig nyckelpiga och en liten fluga med ett litet spjut längst fram.
– Så fort jag ser något som rör sig måste jag kolla, säger hon.
För den som blir nyfiken på bin så finns det fler chanser att lära mer. Redan den här veckan, på söndag, är det Bifondsdagen på Sundsby säteri på Tjörn, i samband med Ivers familjedag.

Tack för att du stöttar oberoende lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!

Publicerad:
Nyhetsarkiv