Nu talar det mesta för att älgens tillkortakommande i skogen kommer göra att arten tas med på rödlistan. Älgstammen hade en extremt stark tillväxt under 1970 och 1980-talet men på grund av ett hårt jakttryck har beståndet minskat kraftigt. Den hårda förvaltningen har varit en medveten förvaltningsåtgärd för att minska betesskador skriver SLU i sin preliminära bedömningslista. Älgstammen i de södra delarna av landet väntas försvagas på sikt på grund av klimatförändringar och konkurrens från annat klövvilt. Det är även faktorer som man ser påverkar kalvvikten negativt redan i dagsläget. Antalet reproduktiva individer överstiger gränsvärdet för rödlistning.
Beståndet beräknas till 300 000-400 000 individer och under höstens jakt skjuts cirka 80 000-100 000 älgar. Bekymret för älgstammen är minskningstakten som artdatabanken anger ligger på 20 (0-29) procent under de senaste 21 åren. Lite beroende på vilka skattade värden man använder så hamnar älgen på bedömningen ”Livskraftig” till ”Nära hotad”.
Själva minskningstakten för den svenska populationen bedöms vara nära gränsvärdet för ”Sårbar”. Rödlistan ges ut vart femte år och 2025 års rödlista förväntas släppas i april 2026. Älgen kommer med stor sannolikhet få rödlistningskategorien ”Nära hotad” när listan släpps. Fast det innebär inget obligatoriskt jaktstop, det finns flera svenska arter som är med på listan där jakt fortfarande är tillåten. Allt är inte svart när den preliminära listan granskas, det finns arter som går framåt.
Uttern har ökat i Sverige ganska markant och man uppskattar antalet reproduktiva individer till 4 000 (3 000-5 000). Under de senaste 15 åren har arten koloniserat nya områden i både Götaland och Svealand. De nya skattade värdena gör att uttern glädjande nog verkar hamna utanför rödlistan när den definitiva versionen släpps i april 2026.
Inga fågelarter var med på den preliminära listan men fiskar var med och där finns en hel del dyster läsning. Av allt att döma kommer både lax och öring finnas med när rödlistan släpps, allt tyder på det i den preliminära listan. På bilden ser vi en alltmer sällsynt syn även om älgar brukar samlas i större grupper på vårkanten när det färska gräset lockar.
Tack för att du stöttar oberoende lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!