Fr v Lars Georgsson, Stein Rutin och Göran Falk arbetet i nätverket Vårdvalet i Strömstad 2026 för att förhindra försämringar av vårdutbudet på Strömstads sjukhus. Foto: Göran Nyberg

Upphandling av nära specialiserad vård

Lokala grupper befarar nedskärningar

Igår 06:30 På initiativ av Cecilia Andersson(C) blir det en upphandling av närsjukvården i Strömstad, Lysekil och Bäckefors igen. Men grupperna som kämpar för de små sjukhusen befarar nedskärningar ändå.

Upphandlingen för den period som nu närmar sig slutet misslyckades med att få några anbud. Då gick uppdraget till NU-sjukvården att stå för verksamheterna i Strömstad, Lysekil och Bäckefors. Så hade det nog också blivit fortsättningsvis om inte Cecilia Andersson(C) genom ett så kallat initiativärende väckte frågan i nämnden.

Initiativet resulterade sedan i att en enig nämnd beslutade om att verksamheten återigen skulle ut på upphandling.

I går tisdag sammanträdde nämnden och där fanns upphandlingen på dagordningen. Grupperna i Strömstad och Bäckefors befarade inför mötet att upphandlingen ändå skulle leda till nedskärningar på sjukhusen.

– Vi får nu signaler om att det finns de som tycker att Öron, Näsa, Hals skall dras in till centralsjukhusen, säger Stein Rukin i den nybildade aktionsgruppen Vårdvalet i Strömstad 2026.

– Vi har bildat det här nätverket för att bevaka partiernas agerande inför valet 2026, fortsätter han.

Cecilia Andersson bekräftar att sådana tankar har förts fram.

– Västra Götaland har tagit ett långsiktigt beslut om 920 miljoner kronor till den nära vården under 10 år. Det är bra, men det innebär också att man behöver anpassa verksamheten till den ramen, säger hon.

Hon hoppas att man kan ha kvar Öron, Näsa, Hals på småsjukhusen men att man kanske måste låta vissa delar av verksamhet finnas på de centrala sjukhusen.

– Det är något jag hoppas vi får klarhet i på mötet i morgon, sa Cecilia Andersson när vi talade med henne i måndags.

Jerker Johansson i aktionsgruppen för Bäckefors sjukhus ser med oro på de tankarna.

– Det förs fram tankar om att minska den upphandlade vården till 72 miljoner kronor. Det innebär att det blir mindre attraktivt för en tänkbar anbudsgivare att lägga ett anbud. Risken är att det återigen blir en misslyckade upphandling och att NU-sjukvården återigen får uppdraget. Det vore olyckligt eftersom NU-sjukvården erfarenhetsmässigt vill dra in verksamhet och därmed pengar till de stora sjukhusen, säger Jerker Johansson.

Det är också uppfattningen i Vårdvalet i Strömstad 2026. Man menar att det behöver bli ett slut på neddragning i bemanning och jourtider i Strömstad.

– Sommartid har vi 80.000 människor i Strömstads kommun. Det är ohållbart när de behöver kirurgi efter olyckor och måste åka 14 mil till NÄL, säger Stein Rukin.

Grupper slår fast i en skrivelse man skickat till operativa nämnden att gamla människor i dag flyttar från Strömstad för att komma närmare den vård man behöver. I Strömstad har man också i tre år protesterat mot indragningen av den buss, Ronden, som regionen startade för att göra det lättare för Strömstadsborna att komma till sjukhusen i Uddevalla och Trollhättan.

– Dessutom har de försämrat ambulanssjukvården genom att införa det de kallar dynamisk bemanning, men som i själva verket gör ambulanserna obrukbara. Om en ambulansförare blir sjuk, blir det bara en sådan i bilen. Då kan de komma ut till den som blivit akut sjuk och konstatera att så är det, men tyvärr kan de inte köra patienten till lasarettet, för då måste de vara två i bilen, säger Göran Falk i Vårdvalet i Strömstad.

En tredje aspekt som Strömstadsgruppen vill lyfta fram är beredskapsfrågan.

– Vi har tre sjukhus i Uddevalla, Lysekil och Strömstad som en gång byggdes för att vara en resurs i en krigssituation. Strömstads sjukhus är byggt i armerard betong både i ytter- och innerväggar, det finns sjukhussalar och skyddsrum under mark. Värdlandsavtalet med USA ställer krav på sådant här och även vårt medlemskap i NATO. Det är dags för regionpolitikerna att ta tag i den här strategiska frågan och se till att de här sjukhusen finns kvar i en krigs- eller krissituation då landtransporterna kan vara utslagna och sjötransporter är det som fortfarande finns kvar, säger Lars Georgsson, som skrivit en sammanställning om vad som numera krävs av Sverige i den frågan.

Tack för att du stöttar oberoende lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv