– Vi är i stort sett klara med vår planering inför flytten som enligt planen skulle ha skett nu under 2025, säger Johanna Ljung Abrahamsson som är enhetschef för bibliotek och kultur. Foto: Göran Nyberg

Siktar på öppning under 2026

Nya biblioteket i Uddevalla försenas av överklaganden

2025-04-18 Lika stora ytor som nu för bibliotekets besökare. Ökad tillgänglighet med meröppet och scen för barnteater och författarbesök. Direktpassager till och från intilliggande café. Men överklaganden gör att invigning blir tidigast 2026.

Johanna Ljung Abrahamsson kom till Uddevalla som ny enhetschef för bibliotek och kultur i juni förra året från tjänsten som kulturchef i Lysekil som hon innehaft i sju år. Uddevallabo var hon redan genom boendet i Ljungskile.

– Arbetet med planering var redan igång när jag kom och var intensivt under våren och hösten 2024, berätta Johanna när Västsverige besöker stadsbiblioteket på Söder för att höra hur det går med flytten.

Johanna Ljung Abrahamsson berättar att tanken var att man skulle kunna flytta in under 2025 efter att ombyggnaden av Gallionen gått ut på upphandling i slutet på 2024.

Överklagade
– Men först var det tre anbudsgivare som överklagade till förvaltningsrätten som i sin tur förkastade överklagandet. Därefter har det i sin tur överklagats till kammarrätten, säger Johanna.

Något datum har man med den här bakgrunden inte kunnat besluta om men när det blivit klart med entreprenör för ombyggnaden ska det enligt Johanna Ljung Abrahamsson ta 10-12 månader för att få all klart.

I princip är planeringen redan klar enligt den gamla tidsplanen.

– Men vi fortsätter och gör oss ännu mer förberedda. Bland annat tittar vi nu på kognitiv tillgänglighet till skillnad från fysisk tillgänglighet som handlar om avstånd mellan hyllor och hur rullstolar får plats, exempelvis, säger Johanna.

– Kognitiv tillgänglighet handlar om hur besökarna uppfattar det de möter, att man klart ser vems om är personal, så man vågar ställa frågor, och hur man förstår olika skyltar, till exempel.

Lika stort

Det nya biblioteket kommer att ha lika stor publik yta som det nuvarande, men den totala lokalytan man disponerar minskar från 3.400 kvadratmeter till 3.000 kvadrat.

– Vi har ju mycket lokaler här som besökarna inte ser. I källaren, runt själva biblioteket och på vår övervåning, berättar Johanna.

Även om den nya publika delen av biblioteket blir lika stor som i dag, kommer dispositionen att bli rejält annorlunda. Det kommer att bli en samlingssal med en scen för exempelvis barnteater och författarbesök.

– Den kommer också att kunna användas av externa intressenter, säger Johanna.

Man kommer också att ha ett så kallat maker space, en slags kreativt skaparutrymme där man skall kunna pyssla både med pärlor, göra kläder eller hålla på med datorer.

Färre böcker
Antalet böcker i biblioteket kommer att bli något färre  än idag, framförallt enligt Johanna på grund av att bokhyllorna kommer att bli lägre än idag.

– Det är för att skapa en tryggare miljö för besökarna, där det blir en bättre översikt över lokalen och de som är där på det viset, säger Johanna.

Minskningen av böcker kommer att ske genom att det blir en större utgallring av böcker framförallt på vuxenutbudet.

– I Uddevalla har vi störst utbud av alla i Fyrstad. Personalen håller nu på att gå igenom vad som kan gallras ut grundat på hur lånefrekvensen ser ut, efter en modell och riktlinjer för gallring ”Crew”, berättar Johanna.

Genom samarbetet med biblioteken med de övriga tre kommunerna i Fyrstad, Lysekil, Vänersborg och Trollhättan, har låntagarna tillgång till alla kommunernas utbud.

Planeringen av det kommande biblioteket i Gallionen, som senast har varit en galleria och ligger mitt i centrala Uddevalla, har startats med dialoger med användargrupper som äldre och yngre. Ett önskemål har varit utrymmen där man i lugn och ro kan sitta och läsa.

– Det kommer att bli både en- och två-rum och en större sal för läsning. Biblioteket kommer att ha båda tysta utrymmen och prata-utrymmen, berättar Johanna.

Projektgrupp
Personalen har jobbat i workshops och suttit tillsammans med samhällsbyggnadsenhetens projektgrupp och tittat på ritningar med en arkitekt med erfarenhet av att inreda skolbibliotek.

En nyhet blir också att man kommer att ha meröppet.

– Det innebär att om man sluter ett avtal med biblioteket kommer man att ha tillgång till en meröppet-avdelning kvällar och helger då vi inte har personal på plats. Där kan man hämta reservationer och sitta och läsa böcker och tidningar. Den avdelningen kommer att vara den man först kommer in i biblioteket, berättar Johanna Ljung Abrahamsson.

För personalen kommer det att bli förändringar när det gäller kontorsarbetet. Man kommer att ha ett öppet kontorslandskap, men utan att ha egna rum. Man kommer att få ta med sig det man skall jobba med till det rum som är ledigt den dagen.

– Det kan vara vissa arbetsuppgifter som kan göra att man behöver ha ett eget rum, men det är något vi får komma fram till när vi börjar jobba, säger Johanna.

Sammanlagt arbetar 24 personer på kommunens bibliotek. På stadsbiblioteket kommer det att finnas plats för 14-15 personer att arbeta på enskilda arbetsplatser samtidigt. Kommunen har ytterligare tre bibliotek. Rampen, som ligger på Källdalsskolan i Herrestad, och så biblioteken på Dalaberg och i Ljungskile. På rampen och i Ljungskile har man redan meröppet. På de här tre biblioteken arbetar cirka 8,5 personal som också är inne och jobbar i Uddevalla ibland.

Tanken är att Stadsbiblioteket skall utvecklas som mötesplats i Kulturstråket längs Kungsgatan som kommunen planerar för. Man kommer att upphandla en ny entreprenör för det kafé som legat i Gallionen längs Kungsgatan.

– Det kommer att finnas larmbågar så att man kan passera ut och in mellan biblioteket och kaféet, berättar Johanna Ljung Abrahamsson.

– Just nu bråkar vi nu bara med att man kanske måste ha med läsplatta för att läsa tidningen nu när Bohusläningen lägger ned papperstidningen. Vi tittar jättemycket på hur vi kan erbjuda Bohusläningen digitalt.

Ja, nu finns det bara en papperstidning som har utgivningsort Uddevalla….

Biblioteken i regionen abonnerar på E- tjänsten Pressreader där besökarna kan gå in och läsa tidningar digital från hela världen.

Johanna berättar att en del av uppdraget är att Uddevalla med satsningen på kulturstråket skall få en tryggare innerstad med flera kulturaktiviteter och att det skall hända mer saker där.

– När man skapar rum för konst och kultur så ökar omsättningen också. På det sättet skall det bli liv och människor i lokalerna i Centrum, säger Johanna Ljung Abrahamsson.

Tack för att du stöttar oberoende lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!

Publicerad:
Nyhetsarkiv