Att splitsa rep är ett hantverk som innebär att man fogar samman rep genom att fläta in trådarna i varandra, istället för att knyta en knut. Detta ger en starkare och mer hållbar skarvning än en knut. Splitsning kan göras för att skapa en ögla i repet eller för att skarva ihop två rep. Splitsning är en konst som används inom exempelvis segling och båtliv, men också historiskt inom lantbruket. Foto: Regina Johansson

Ryttare lärde sig splitsning

Munkedals Ridklubb sparade in kostnader för nya grimskaft

Idag 14:38 När det behövdes många nya grimskaft till ridskolestallet ordnade Munkedals ridklubb en kurs i splitsning för att göra egna grimskaft istället för att köpa nya.
- Jag älskar att lära mig nya saker och det fick jag göra idag, säger Sandra Orrvad, själv ryttare och förälder till två döttrar som rider på klubben.
Fakta:

Att splitsa rep är ett hantverk som innebär att man fogar samman rep genom att fläta in trådarna i varandra, istället för att knyta en knut. Detta ger en starkare och mer hållbar skarvning än en knut. Splitsning kan göras för att skapa en ögla i repet eller för att skarva ihop två rep. Splitsning är en konst som används inom exempelvis segling och båtliv, men också historiskt inom lantbruket.

I början av juli en varm men småregning dag träffades deltagare i olika åldrar för att lära sig att splitsa på sin anläggning i Håby. Klubben hade köpt in ankarlina och karbinhakar och hade en kursledare och som hjälpte till med tillverkningen.

På detta vis fick klubben grimskaft för uppbindning av hästar, för ett mycket lägre pris än om samma kvalitet skulle ha köpts in färdigt. Dessutom har nu flera medlemmar i klubben lärt sig hur man splitsar och kan göra nya vid behov. Kursledare för splitsningen var Pia Hübinette.

– Alla ridklubbar har det tufft ekonomiskt just nu och det gäller att tänka smart i allt man gör, både ekonomiskt, men också att bygga upp och bevara kunskap och gemenskap inom klubben säger Regina Johansson, ordförande för klubben.

– Det är alltid roligt med en sån gemenskap som blir när man träffas och lär sig saker tillsammans säger Alicia Jangeberg Romell, juniorryttare på klubben.

Hästarna på Munkedals Ridklubb har just nu sommarlov, efter terminen och efter två veckors ridläger, men under skolterminerna har klubben normalt strax under 100 ridande på lektioner under en vecka. Man har dels en egen instruktör, Cayenne Röhrig, och dels en extra instruktör som kommer in och håller lektionerna en kväll i veckan. Det är Karolina Stenfeldt, Sotenäs, som bland annat kan dela med sig av sina erfarenheter som fälttävlansryttare.

Klubben kan konstatera att barnkullarna minskar just nu, vilket kommer att ge utslag om ett antal år framåt. En nyhet som man börjar med till hösten är ridlekis för barn från fyra års ålder.

– Det kan ju ses som ett sätt att förbereda oss inför att det kan bli tuffare i framtiden att få ridande till våra aktiviteter, säger Regina Johansson.

Munkedals Ridklubb har den gångna säsongen haft 16 hästar men håller på att dra ned på antalet för att minska kostnaderna. Just nu är man nere på 11 hästar. På varje lektion har man sex hästar igång samtidigt.

Tack för att du stöttar oberoende lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!

Publicerad:
Nyhetsarkiv