Under tisdagen har vi förgäves sökt protokollet från mötet i Operativa Hälso- och sjukvårdsnämnden. Under onsdagen nåddes vi av att det nu publicerats.
Vid en kontakt med Jerker Johansson i Aktionsgruppen för Bäckefors sjukhus tidigare i veckan berättade han att han fått information om att Operativa nämnden beslutat att upphandla den vård som nu erbjuds på sjukhusen i Strömstad, Lysekil och Bäckefors.
– Det är den information jag fått. Undantaget är Hudmottagningen som bara funnits i Bäckefors och som inte kommer att handlas upp. Men vi är nöjda om beslutet är det här, säger Jerker Johansson.
Detsamma säger Lars Georgsson i Vårdval Strömstad som arbetar för att vården skall finnas kvar på Strömstads sjukhus.
– Vi har arbetat för att beslutet inte skulle innebära någon försämring av vården på Strömstads sjukhus och så verkar det ju nu ha blivit. I så fall är det väldigt bra, säger han.
Under tisdagen sökte Tidningen Västsverige och andra intresserade förgäves efter det fullständiga protokollet från nämndens möte den 29 april. Man ville veta vad som egentligen beslutats. Förslaget från koncernkontoret var ursprungligen att upphandlingen måste begränsas för att få plats i den beslutade 10-årsram man tidigare tagit beslut om. Hur det går ihop med det beslut som det sägs att nämnden har tagit är en fråga som intresserar. Till slut sent på tisdagen så kom protokollet upp på regionens hemsida.
Där framgår det att en majoritet beslutat på My Alnebratts förslag att upphandla enligt förslaget till nämnden plus Öron Näsa Hals, det vill säga oförändrat utbud med undantag av Hud på Bäckefors sjukhus.
Själva kostnadsfrågan har man delegeras till ansvarig tjänsteman och till presidiet i nämnden att godkänna upphandlingsunderlaget. Dessutom får förvaltningen i uppdrag att se till att kostnaden för den upphandlade vården inte påverkar regionens resultat mer negativt än vad motsvarande vård i egen regi skulle gjort.
Lars Georgsson och vårdval Strömstads kommer inte att ligga på latsidan även vid ett positivt besked om upphandlingen. Man kommer att sätta press på politikerna att ändra beslutet att inte sätta in någon ersättare om en ambulansförare blir sjukskriven på någon av de två ambulanserna i Strömstad.
– Det är ett huvudlöst beslut. Det innebär att man inte kan använda den mycket kostsamma investering som en ambulans är fullt ut. Med bara en ambulanssjuksköterska i bilen kan ingen vård eller transport av en svårt sjuk utföras, säger Lars Georgsson.
Regionens val att inte sätta in ersättare när en ambulanssjuksköterska blivit sjukskriven har anmälts till arbetsmiljöverket, som i sin tur begärt in en redogörelse från regionen om hur man tänker.
– Vi överväger en JO-anmälan, säger Lars Georgsson.
Han menar att de mycket välutrustade ambulanserna är tänkta att vara en säkerhet om god vård när närmaste akutsjukvård ligger 14 mil bort.
– Då måste man ju också se till att de kan utföra sitt uppdrag, annars brister ju vårdkedjan här, säger Lars Georgsson.