Brevet från Heléne. Foto: Göran Nyberg

KRÖNIKA: Spetskunskap från vår läsekrets

Idag 08:00 I min senaste krönika för några veckor sedan redogjorde jag för mina vedermödor, som egentligen är en forskningsinsats, för att belägga hur det i dessa dagar skulle gå att leva på bästa möjliga miljövänliga sätt. Specifikt handlade det om alla dessa plastförpackningar som vi har anpassat oss till, inte minst inom livsmedelshanteringen. 

Plasten gör ju på många sätt livet enklare när det gäller att hålla maten fräsch, både för konsumtionen, tänk plastbeklädda gurkor, och efter inköpet på våra smörgåsmagarinlådor och liknande, engångs förstås, står i kylskåpet och har behandlats så att de inte skall bli hårda och svåra att breda på smörgåsen.

Jag berättade att jag har slutat köpa dessa plastmargarinlådor för att det irriterar mig med det plastberg som uppstår av alla dessa förpackningar hemma hos mig och påminner mig om hur inlåsta vi är i detta konsumtionssamhälles negativa yttringar.

Jag köper därmed numera bara vanliga smörpaket, vars papper gärna får vara papper i stället för det aluminiumglänsande material som är det vanligaste. Då slipper man dessa plastlådor, gjorda av fossil olja som förstör klimatet när det eldas upp, och dessutom riskerar att sprida microplastbitar i naturen om de kommer till fel plats.

Det som är problemet med smöret är att det blir så väldigt hårt när det står i kylskåpet och där behöver det ju stå för hållbarhetens skull. Men det blir svårt att breda ett fint och jämnt lager på smörgåsen. 

För att underlätta mitt liv och eventuellt bibringa min forskning ytterligare en häpnadsväckande upptäckt slungade jag oförväget ut frågan till läsarna: ”Hur kan man göra för att smöret skall gå att breda på smörgåsen? Tacksam för tips!”

Veckorna gick och jag tänkte att det finns inga bra sätt, och finns inte kunskap om det bland vår upplysta läsekrets, så finns den inte någon annanstans heller.  Men så i förra veckan låg där i brevlådan ett brev skrivet med vacker skrivstil i blyerts och med en fin teckning av en bytta med rapsoljesmör.

Det var från den gamla Helene, som skribenten kallar sig, som hade lärt sig tipset från sin gamla mor, som gick bort 2004, 98 år gammal. Så här skriver hon, som kanske menar att det är en av mig känd gammal Helene:

”Hej Göran Nyberg!

Om smör: Gör som min gamla mamma (död 2004, 98 år), ävenså jag. Lägg 100 – 150 g smör att mjukna i någon bytta. Häll sedan på rapsolja, ekologisk naturligtvis. Krama ihop detta med en gaffel till en grynig massa. Ställ in i kylskåpet. Nästa dag har denna massa emulgerats av sig själv!

Nu har du ett bra, bredbart rapsoljesmör till dina mackor!

Hälsningar, 

Gamla Heléne”

Detta skall genast prövas vid nästa smörinköp. Tack Heléne!

Göran Nyberg

Tack för att du stöttar oberoende lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv