Jordbruksverket hade stämt Bohus havsbruk i sammanlagt fem mål som rör återkrav av stöd från Europeiska havs- och fiskerifonden. I tingsrättens dom får verket rätt att kräva tillbaka de dryga 14 miljoner som företaget fått utbetalat. Bohus havsbruk ska även betala Jordbruksverkets rättegångskostnader.
Företaget har fått projektmedel för att anlägga och driva totalt fem odlingar med blåmusslor och ostron runt Orust och i Koljö- och Stigfjorden. Rättegången pågick under 16 dagar och bland Jordbruksverkets bevis fanns dykfilmer från odlingsområdena bland annat. När tingsrätten nu har meddelat dom i de fem målen ska företaget betala tillbaka dryga 14 miljoner kronor till staten samt betala Jordbruksverkets rättegångskostnader.
Bryter mot svensk och Europeiska unionens lagar
Enligt Jordbruksverket har projekten haft så allvarliga brister att det finns grund för återkrav enligt bestämmelser både i EU-lagstiftningen och i svensk lag. Jordbruksverket, som har genomfört flera kontrollbesiktningar på odlingsplatserna, har menat att odlingarna varit kraftigt misskötta och till viss del havererade vilket omöjliggjort den musselodling som skulle ske enligt projektbeskrivningarna. Därtill har Jordbruksverket pekat på att sjösäkerhetsanordningar har saknats vid odlingarna och att odlingsutrustning slitit sig och drivit iväg, vilket orsakat fara för sjöfarten och lett till anmälningar från allmänheten. I ett av projekten ska utrustning, som Bohus Havsbruk sökt och fått stöd för, helt ha saknats.
Utsatta för hetsjakt
Bohus havsbruk har nekat och menat att de drabbats av oförutsedda problem med odlingarna och att Jordbruksverket bedrivit hetsjakt mot företaget vilket hindrat dem i möjligheten att driva verksamhet.
Tingsrätten konstaterar att Jordbruksverket har bevisat att odlingarna har misskötts till en sådan grad att Bohus Havsbruk på ett allvarligt sätt brutit mot villkoren som var förenade med stöden. Tingsrätten delar uppfattningen att odlingarna inte uppfyllt Bohus Havsbruks uttalade syfte med investeringarna i projektansökningarna, att producera musslor. Beträffande ett av projekten, som avsåg innovation av en viss odlingsmetod, har tingsrätten konstaterat att projektaktiviteter uteblivit och utvärderingen varit bristfällig.
Jordbruksverkets bevisning övertygande
Referenten i målet, rådmannen Åsa Toll, förklarar hur tingsrätten har resonerat:
– Rätten har tagit del av ett stort filmmaterial och hört både företrädarna från Bohus Havsbruk och flertalet vittnen i form av kontrollanter från myndigheter, dykare, biologer och vattenbruksexperter. Enligt vår bedömning har bevisningen som Jordbruksverket lagt fram på ett övertygande sätt visat att odlingarnas skick varit undermåligt. Jordbruksverket har också mot Bohus havsbruks bestridande bevisat att det funnits andra brister i genomförandet av projekten, så som att det saknas viss utrustning som Bohus havsbruk fått stöd för. Bristerna är så allvarliga att stödet ska betalas tillbaka i sin helhet.
Tingsrätten skriver att de anser att Jordbruksverket kunnat visa att inte alla av de odlingslinjer företaget fått projektmedel för har etablerats. Denna underlåtenhet att inte inrätta fler odlingslinjer än så har utgjort ett allvarligt villkorsbrott eftersom det strider mot besluten, innebär en väsentlig förändring av investeringens karaktär och innebär att Bohus Havsbruk inte har behållit investeringen i fem år. Tingsrätten instämmer också i att bristen inneburit en väsentlig förändring som påverkat investeringens karaktär, mål och villkor för dess genomförande. Verket har också kunnat visa att odlingslinjer har misskötts. Företaget har även flyttat odlingar vilket är i strid med villkoren i projekten de fått medel för. Företaget har använt undermålig utrustning. De har inte heller köpt in utrustning utifrån vad som angetts i projektansökan. Det har heller inte förekommit någon skörd av musslor sedan 2018 skriver tingsrätten i domen.
Länsstyrelsen förlorade i högsta instans
Härom veckan förlorade länsstyrelsen i Västra Götaland mot Bohus havsbruk i ett mål som gällde rätten att utdöma vite. Högsta förvaltningsdomen gick på Bohus havsbruks linje och därmed får inte länsstyrelsen ge företaget vite för att de inte städat upp odlingsutrustning som lossnat, det skriver ST-tidningen.
Länsfiskekonsulent Björn Fagerholm säger till Tidningen Västsverige att tingsrättens dom inte påverkar deras arbete.
– Vi kan ju inte göra mer då det är avgjort i högsta instans. Det som återstår för oss är att dra in tillstånden för företaget. Men något sådant beslut är inte fattat än, säger han.
Han säger att Bohus havsbruk efterhand städat undan de delar från odlingarna som drivit upp på stränder.
– Men föreläggandet handlade ju mycket om det som ligger dumpat på botten och där har de inte visat att de plockat upp någonting. Det ligger ett virrvarr på havsbotten, säger han.
Tidningen Västsverige har sökt Bohus havsbruk för en kommentar.