Fjärrvärmesystemen utgör idag cirka 80 procent av uppvärmningen av lägenheterna i Västra Götalands län. Det bygger på lokalt tillgängliga resurser för produktion av värme, ofta genom förbränning av biobränslen och avfall eller spillvärme från industrin. Kraftvärme innebär att man samtidigt producerar både el och värme – effektivt och med låga utsläpp. Men det som ofta förbises är kraftvärmens och fjärrvärmens roll i att stärka Sveriges motståndskraft i kris och krig.
Fjärrvärme produceras och distribueras lokalt, vilket minskar sårbarheten för attacker eller störningar i nationell infrastruktur. I händelse av kris kan fjärrvärmen snabbt bli avgörande för att hålla samhällen varma, skolor öppna och äldreboenden fungerande. Det är inte bara en bekvämlighetsfråga – det handlar om liv och hälsa.
Kraftvärmens förmåga att producera el lokalt ger dessutom möjlighet till ödrift, där viktiga samhällsfunktioner kan hållas igång även om elnätet i övrigt slås ut. Västra Götalands läns fjärr- och kraftvärmeverksamhet är därför en viktig del av Sveriges totalförsvar.
Eftersom lokal fjärr- och kraftvärme utgör en samhällskritisk funktion, men samtidigt verkar på en konkurrensutsatt värmemarknad, krävs statligt stöd för att förbereda och ytterligare stärka dess leveransförmåga vid kris- och krigssituationer.
Fjärr- och kraftvärmestrategin, som Energimyndigheten presenterade i december 2023, listar åtgärder som främjar fjärr- och kraftvärmen. Dessa måste skyndsamt genomföras där branschen behöver: tydliggjorda värme- och bränsleberedskapskrav och ekonomisk ersättning för de nyttor som den bidrar med till energisystemet – annars riskerar vi ett allvarligt bakslag både för klimatet och vår energiberedskap. Dessutom behövs rimliga skatter där vi ser en stor fara med det förslag som Skatteverket lyft om dubbeltaxering och ny fastighetsskattemodell för kraftvärmeverk.
Ska vi ta beredskapen på allvar måste fjärr- och kraftvärmens roll erkännas och stärkas. Med rätt förutsättningar kan vi i branschen axla detta viktiga samhällsansvar.
Emil Berggren, gruppchef och ansvarig fjärrvärme Energiföretagen
Efwa Ronquist, regionchef Väst Energiföretagen
Stefan Börjesjö, VD Bjärke Energi
Magnus Kårestedt, VD Borås Energi och Miljö
Johan Törner, VD Götene Vatten & värme
Karin Almgren, VD Kungälv Energi
Rickard Nilsson, VD Laxå Värme
Christian Olausson, VD Lidköping Energi
Annika Malm, VD Lidköping Miljö och Teknik
Christian Schwartz, VD Mölndal Energi
Mattias Andersson, VD Tidaholms Energi
Pia Brühl Hjort, VD Trollhättan Energi
Björn Wolgast, VD Uddevalla Energi
Håkan Säberg, VD Ulricehamns Energi
Rikard Larsson, VD Vaggeryds Energi
Tack för att du stöttar oberoende lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!