Deltagarna på stråkdagen övade först i grupper och avslutade dagen med ett mäktigt samspel med alla 32 stråkspelare av olika slag i tre stämmor. Fr v Moa-Lo Lindström, Freja Brorsson och Ingrid Birging från Uddevalla musikskola. Foto: Billy Lätt
32 barn och ungdomar från sex kommuner samlades för att spela folkmusik i Munkedal. Foto: Billy Lätt

Folkmusik till en ny generation

Projektet med stråkdagar nu inne på sitt fjärde år

2025-04-20 Med ett mäktigt samspelspass avslutades som vanligt stråkspelandet på årets första stråkdag i Munkedal. 32 musikskoleelever från sex kommuner spelade folkmusik och övade danslekar tillsammans.

Det är fjärde året nu för Munkedals och Tanums gemensamma projekt som innebär att stråkspelande ungdomar från kommuner framförallt i Bohuslän samlas två gånger om året för att spela folkmusik och öva på danslekar.

Det är Mia Gunberg, spelman från Grebbestad, och Pernilla Stendahl, riksspelman och fiollärare på Munkedals kulturskola, som håller i projektet som man fått bidrag till från Statens Kulturråd.

– Vi har pengar kvar i projektet för detta års verksamhet också, säger Mia Gunberg.

Detta års verksamhet betyder två stråkdagar, en som ägde rum 5 april och en som kommer att äga rum till hösten. De senaste gångerna är det Kungsmarksskolan i Munkedal som har blivit platsen man samlas på.

32 deltagare
Vårens stråkdag samlade 32 deltagare från Strömstad, Orust, Lilla Edet, Tanum, Munkedal och Uddevalla. I Tanum har man lagt ned undervisningen i att spela fiol, men deltagare från Tanum hade man ändå.

– Vi är glada för att uppslutningen blev så bra, trots att vi hade otur med en del verksamheter på skolorna som gjorde att flera inte kunde komma, säger Pernilla Stendahl.

Kom gjorde dessutom som vanlgit tre gästlärare, två som varit med flera gånger tidigare, Göran Premberg från Orust och Alma Olsson från Skredsvik. Dessutom Emma Rydberg från Göteborg. Hon höll framförallt i avsnittet med danslekar.

Som vanligt hade projektledarna i förväg skickat ut tre folkmusiklåtar som deltagarna skulle öva på i förväg. Beroende på ålder och hur långt man har kommit i fiolspelandet fick man olika stämmor att öva på i varje låt.

– Deltagarna delas in i tre grupper och får tre olika stämmor att öva på vilket man fortsätter med även under stråkdagens inledande spelpass. Ståkdagen avslutas på eftermiddagen med ett samspelspass där alla grupperna får uppleva hur det blir när alla stämmorna spelas tillsammans, säger Mia Gunberg.

De tre låtar som ungdomarna denna gång fick spela och öva på var en polka från Orust, Folkes Gånglåt av Folke Corneliusson från Hogdal, och Säg, gosse lilla efter Olaus Olsson på Tjörn.

Tack för att du stöttar oberoende lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv