Marita Viktorsson är ordförande för Bokenäs Bygdegård och en av de 25 som porträtteras i utställningen. Foto: Faraah Mohamud

Eldsjälar som bygger gemenskap

Föreningslivet i fokus i Bokenäs bygdegård

Igår 08:39 I utställningen Eldsjälar i Bokenäs Bygdegård lyfts de människor fram som med sitt ideella engagemang arbetar för gemenskap, kultur och framtidstro i det svenska föreningslivet.

I Bygdegårdarnas Riksförbunds utställning Eldsjälar, om ideellt engagemang och föreningsliv, får vi ta del av de passionerade berättelserna om människor som gör skillnad i sina lokalsamhällen genom ideellt engagemang. Utställningen lyfter fram eldsjälarna som driver föreningar, kulturliv och gemensamma aktiviteter, och gör det möjligt att få en inblick i hur dessa eldsjälar är avgörande för bygdegårdsrörelsen, föreningslivet och samhällets utveckling i stort.

Bokenäs Bygdegård är en av de platser som tagit emot denna vandringsutställning som gör nedslag på 25 olika platser runt om i Sverige. Från den 6 maj till den 11 maj har Bokenäs bygdegård bjudit på föreläsningar, guidade turer, skolbesök och samtal om det ideella arbetets vikt, och vad det innebär att vara en del av det svenska föreningslivet.

Eldsjälar i vardagen
Marita Viktorsson, ordförande i Bokenäs Bygdegårdsförening, är en av de eldsjälar som uppmärksammats i utställningen. Hon har varit en aktiv del av Bokenäs Bygdegård sedan 1994 och ser det som en självklarhet att engagera sig i föreningslivet. I sitt porträtt lyfter hon särskilt fram det stora engagemanget som kom i samband med att många nyanlända människor började bosätta sig i bygden under 2015.

– Hela bygden slöt upp. Vi skapade integration genom gemenskap. Bygdegården blev en mötesplats på riktigt, säger Marita Viktorsson och blickar tillbaka på den starka känsla av samhörighet som växte fram när människor från olika bakgrunder samlades för att lära känna varandra. För Marita, som alltid har haft en passion för att bygdegården ska vara en levande plats för alla, var den tiden en av de mest minnesvärda i hennes liv.

Utställningen på Bokenäs Bygdegård ger inte bara en bild av de människor som har kämpat för att bygdegården ska förbli en viktig plats för gemenskap, utan också om de konkreta effekterna av deras arbete.

Barnen reagerar
När årskurs 4 från Bokenäs skola besökte utställningen var deras nyfikenhet stor. Barnen gick runt och studerade de olika porträtten och berättelserna om eldsjälar, och de fick snabbt egna tankar om vad det innebär att vara en eldsjäl.

– Vad tror ni en eldsjäl är, frågade en av guiderna.

– En människa med eld, svarade ett av barnen snabbt och med glimten i ögat.

En annan elev beskrev sina upplevelser i bygdegården och hur de haft roligt på aktiviteter som disco och filmvisningar.

– Vi har disco, springer runt och äter godis – det är roligt här, sa barnet med ett leende. Det var tydligt att även de yngsta hade blivit berörda av de historier och erfarenheter som delades under utställningens gång.

Från utflyttad till eldsjäl

Agneta Hogmalm, en annan aktiv medlem i Bokenäs Bygdegårdsförening, delade sin egen resa om hur det var att komma tillbaka till bygden efter att ha varit utflyttad i 40 år. När hon och hennes man bestämde sig för att flytta tillbaka, dröjde det inte länge innan hon blev engagerad i bygdegården.

– Marita såg mig direkt när vi flyttade tillbaka för sex år sedan och fångade in mig. Jag blev inspirerad att engagera mig, berättar Agneta.

Hon poängterar också vikten av att synliggöra de små, men viktiga insatserna som alla gör för att skapa en levande och välmående gemenskap. För Agneta handlar det inte bara om de stora projekten – det är de små handlingarna som betyder allra mest.

– Det är viktigt att se det lilla engagemanget, mikroinsatserna som gör stor skillnad i längden. Här på bygdegården har vi kul, vi hörs och vi syns, säger Agneta.

En ny värld att upptäcka

Ett inslag under veckan var när ett gäng från SFI (Svenska för invandrare) i Uddevalla besökte utställningen. För många var det första gången de mötte föreningslivet på det sättet som beskrivs i utställningen.

– Det känns väldigt viktigt att vi också visar vad svenskt föreningsliv innebär för våra nysvenskar. Många har kanske aldrig upplevt eller förstått vikten av föreningar och gemenskap på det sättet som vi gör här, säger Marita Viktorsson.

Den här typen av möten, där människor från olika delar av världen och med olika bakgrunder får chansen att lära känna varandras traditioner och sätt att arbeta, är en del av Bokenäs Bygdegårds arbete.

Folkbildningens kraft
Studieförbundet Vuxenskolan (SV), är en av arrangörerna av utställningen. Lars Wallin, kulturutvecklare på SV, betonar vikten av sådana här initiativ för att lyfta fram landsbygdens styrka och den ideella kraften.

– Det här är mitt i prick. Vi behöver fler som engagerar sig. SV vill vara en drivande kraft för en levande landsbygd,  säger Lars Wallin.

En festlig avslutning
Veckan avslutades med en internationell fest när det amerikanska bandet Jenny Don’t and the Spurs besökte Bokenäs Bygdegård. Bandet, som är ute på Europaturné, bjöd på en energifylld countrymusikupplevelse. Med fri entré och ett kafé som erbjöd enkel förtäring var det en fest där både gamla och nya invånare samlades för att njuta av musik och gemenskap.

Tack för att du stöttar oberoende lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!

 

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv