Sällsynta fåglar som storkar och gladan dyker upp i Sverige i takt med varmare vårväder. Foto: Ingemar Pettersson

VECKANS NATUR: Spännande tider

Idag 06:30 Sällsynta fåglar som storkar och gladan dyker upp i Sverige i takt med varmare vårväder.

Vi är mitt inne i en spännande period då väldigt många olika sällsynta fåglar kan dyka upp om vi har tur. Det kändes under helgen som gick att vi fick lite varmare väder och med värmen kommer mycket spännande hända i naturen. Storkar, svart som vita eller för den delen skedstorkar väcker alltid mycket uppmärksamhet när de dyker upp. Några vita storkar har rört sig norrut i landet och väckt en hel del uppmärksamhet, bland annat har en vit stork skådats i Västerås. Den storken orsakade massvandring av både fotografer och media när alla ville beskåda och dokumentera den. Under helgen som gick skådades en vit stork i Vårgårda, storken cirkulerade på hög höjd och vem vet vilken åker den tänker landa på. Det känns nästan orimligt att en svart stork skall dyka upp för den är väldigt ovanlig, mycket sällsyntare än att en vit stork drar igenom landskapet. Sedan har vi den ganska mytomspunna skedstorken som man brukar kunna få syn på tv när den går sida vid sida med elefanter i någon naturfilm. Som man hör på namnet har skedstorken en stor platt näbb som kan liknas vid en sked och därav namnet.

Skedstorken letar föda på grunt vatten genom att svepa fram och tillbaka med den platta näbben. Födan består främst av mindre kräftdjur men även en och annan liten fisk slinker ner. Skedstorken häckar främst i de södra delarna av Europa och norra delen av Afrika. Det är för skedstorken som för många andra arter att utbredningsområde sträcker sig allt längre norrut i takt med ett allt varmare klimat. I Danmark finns en liten isolerad population av dessa speciella fåglar och varje år brukar man kunna se att något par har lyckats med häckningen. I finvädret som var under helgen upptäckte en erfaren fågelskådare från Uddevalla tvåskedstorkar utanför Orust under en båttur. Det är som sagt väldigt goda chanser för att kunna få syn på någon av de olika storkarna under de kommande veckorna.

Fördelen med dessa unika fåglar är att alla som ser en stork reagerar direkt och ryktet om observationerna brukar sprida sig fort. Ryktet sprider sig inte bara i fågelskådarleden via rapportsidor eller sms-larm i telefonerna utan framför allt i sociala medier. Det är inte bara storkar som får fågelskådare att lyfta på både ögonbryn och kikare nu under våren. I slutet på april var det även en svartvingad glada på Bohus-Malmön, Sotenäs. Det är en mycket sällsynt art som inte har besökt Bohuslän på nästan exakt fem år. 2020 var en svartvingad glada stationär under en längre tid i Tanumshede. På bilden ser vi en skedstork som födosöker i grunt vatten vid ett tidigare besök.

Tack för att du stöttar oberoende lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv