Mattias Carlsson, till vänster, och Claes Hugoson har varit aktiva i Kungälvs roddförening sedan tonåren. Nu ser de fram emot att få nya och mer ändamålsenliga klubblokaler, delvis finansierade med bidrag från Thordénstiftelsen. Foto: Annika Grundberg

Anrik förening hoppas på nya lokaler

”Gör det möjligt att bredda och utveckla verksamheten”

Idag 07:22 Sedan 1930-talet har Kungälvs roddklubb huserat på Fästningsholmen nedanför Bohus fästning. Klubbstugan är sliten och har börjat sjunka. Men snart hoppas föreningen ha en ny och mer ändamålsenlig klubblokal på plats.
Kuriosa

Redan på 1950-talet stöttade Thordénstiftelsen Kungälvs roddklubb, berättar Mattias Carlsson. 1956 var det OS i Melbourne i Australien och då betalade Thordénstiftelsen för roddlagets resa. Väl på plats blev det ett OS-silver för Evert Gunnarsson, det var hans tredje och sista OS. En annan känd roddare från föreningen är Maria Brandin. Hon deltog i fyra OS med en fjärdeplats i Atlanta 1996 som bästa resultat. Hon vann VM-guld 1995 samt brons 1997 och 1998.

När Thordénstiftelsen tidigare i april tillkännagav vilka föreningar som fått bidrag stack Kungälvs roddklubb ut med sina beviljade 900 000 kronor. Pengarna ska användas till ett bredd- och allaktivitetshus på samma plats där nuvarande klubbstuga ligger. Och det behövs, för nuvarande byggnad är på väg ner i älven.
Mattias Carlsson, tränare och tidigare aktiv, berättar om platsen där föreningen har sin hemvist.
– Föreningen startade på 30-talet och då var det nordiska mästerskap här med kungen på läktaren, säger han.
Klubblokalen byggdes på 70-talet, den är sliten och rent krasst även på väg ner i vattnet.
– Det skiljer 80 centimeter i bakre delen av lokalen jämfört med delen som är närmast vattnet, säger Mattias Carlsson.

Idealiskt läge
Läget på Fästningsholmen är idealiskt ur roddsynpunkt. Oavsett vilket håll det blåser åt så har de aktiva bra förutsättningar med möjlighet att träna både i Nordre älv och Göta älv.
– Men vi är på ofri grund men nu har vi fått tillstånd från Statens fastighetsverk och ett arrendeavtal med kommunen. Så nu lossnar det, säger Mattias.
De 900 000 kronorna är en liten del  av allt som behövs för att bygga en ny lokal och påla upp både den och det som blir kvar av den nuvarande byggnaden. Nu kommer klubben att söka ytterligare bidrag från bland annat Allmänna arvsfonden, de har fått en miljon kronor från Kungälvs kommun och samtal förs även med Riksidrottsförbundet.

Zero to Hero lockar vuxna till sporten
Claes Hugoson som också är aktiv i föreningen sedan många år ansluter efter ett pass vid roddmaskinen. Samtidigt som Mattias börjar meka med en av följebåtarnas utombordsmotor. Vid ett bord sitter ett sällskap och väntar på att få testa på rodd genom projektet Zero to Hero, en satsning tillsammans med Svenska roddförbundet för att få fler att börja ro. Det är en nybörjarkurs för vuxna i åldrarna 18-55 år och har blivit en succé.
– Vi har köpt in kustroddbåtar som är lite bredare och det drar vuxna nybörjare, säger Claes.

Omkring 100 aktiva
Föreningen har omkring 100 aktiva, från 12 år och uppåt. Några av veteranerna ska inom kort tävla i just veteran-VM.
– Med nya lokaler kan vi utveckla verksamheten, säger Claes.
Det går i vågor med intresset och roddklubben, liksom många andra föreningar, fick ett tapp i samband med pandemin. Många äldre som rodde då har inte hittat tillbaka. Ett annat problem är att hitta ledare. Det blir allt svårare att hitta folk som vill ställa upp helt ideellt.
– Vi måste bli mer professionella och göra det möjligt att ge någon form av ersättning till tränare som ställer upp, säger Claes.
När bygget av en ny föreningslokal kan komma igång är inte klart men snart hoppas man så klart från föreningen men något stopp i verksamheten ska det inte bli.
– Det är viktigt att den fortgår och ökar under tiden, säger Claes.

Tack för att du stöttar oberoende lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!

Publicerad:
Nyhetsarkiv