LILLA EDET: Jättebalsamin, en invasiv växtart med kraftig spridning, orsakar stora problem i Lilla Edets kommun. Den breder ut sig längs Göta älv och tränger undan annan växtlighet vid stränderna, vilket i sin tur ökar risken för erosion, när jorden inte längre hålls på plats av naturliga växtrötter.
För att försöka bromsa spridningen satsar kommunen både resurser och arbetskraft. Några av sommarjobbarna i kommunen arbetar exempelvis uteslutande med att bekämpa jättebalsaminen.
Till P4 Väst berättar Anna Tauson att det finns flera faktorer som gör bekämpningen svår. Växten sprider sig snabbt, och den dyker ofta upp på nya platser trots att den bekämpats året innan. Det krävs ett långsiktigt arbete där samma områden måste ses över under hela växtsäsongen och även kommande år.
Fakta: Jättebalsamin
Enligt naturvårdsverket är Jättebalsamin (Impatiens glandulifera) är en storvuxen växt som kan bilda täta bestånd, särskilt i fuktiga miljöer som längs vattendrag. Den är listad på EU:s förteckning över invasiva främmande arter, vilket innebär att det är förbjudet att importera, sälja, odla, transportera eller plantera ut den i naturen.
För att stoppa spridningen bör växten slås innan den blommar och sätter frö. Fröställningarna måste tas bort från platsen eftersom fröna kan eftermogna. Det är också viktigt att besöka samma område igen under säsongen och följande år för att ta bort ny grodd.
Växtdelar, jord och frön ska inte komposteras. De ska förbrännas eller lämnas in till en återvinningscentral. Kommunen kan ge information om hur växtavfall från invasiva arter ska hanteras på rätt sätt.