Målet med projektet har hela tiden varit att man skall få till en livskraftig population av fjällgäss i landet. Det är Svenska Jägareförbundet tillsammans med Nordens Ark och Norrbottens ornitologiska förening som driver arbetet. Projektet finansieras av anslag och bidrag från olika stiftelser, organisationer och företag. I år gjorde man en mycket glädjande upptäckt när man via ett tips från allmänheten hittade fjällgäss med gässlingar i Västerbotten. Projektet skickade ut en inventerare som kunde fotodokumentera häckningen.
Det är första konstaterade häckningen i Västerbotten på 40 år och ett stort steg i rätt riktning för populationen. Det finns många fördelar med att en häckning är konstaterad i Västerbotten. När en fågelart häckar på en plats som i fjällgässens fall Norrbottensfjällen blir dom väldigt känsliga för olika hot. Väder eller framför allt hot från predatorer kan ställa till det för en hel årskull. En rödräv eller mink kan göra en ofattbar stor skada när häckningen endast sker i ett område. Det svenska beståndet av fjällgäss uppskattas till ungefär 150 individer i hela landet vilket är en liten spillra mot hur det en gång såg ut i de svenska fjällen. När det gäller den nyfunna häckningen så fanns det viss indikation att häckning skedde redan 2024.
Gässlingar sågs redan ifjol men ungarna var flygga (kunde flyga) vilket gjorde att man inte kunde utesluta att fjällgåsungarna hade flugit in i området. Vi får hoppas att den fina trenden för fjällgässen håller i sig och att allt arbete som projektet har lagt ner fortsätter att ge utdelning. Ungarna är väldigt utsatta när de inte är flygfärdiga och på grund av klimatförändringar blir rödräven ett allt större hot. Rödräven söker sig högre och högre upp på fjället.
Projekt fjällgås reducerar rödrävspopulationen, sätter ut fjällgäss och förser fjällgäss med GPS-sändare. Utöver farorna som lurar i fjällen på häckningsområdena utgör alltid den säsongsbetonade flytten som sker vår och höst en stor risk. När det gäller fjällgässen har man kunnat lägga om deras övervintringsområden och flyttvägar till säkrare områden. Projektet tog hjälp av vitkindade gäss som har bättre flyttvägar och andra övervintringsplatser.
Fjällgås är ovanlig i tidningens utgivningsområde men den kan dyka upp under vår och höstflytten. På bilden ses en fjällgås rasta vid Skredsvik strax utanför Uddevalla under sin flytt. Lägg märke till hur liten fjällgåsen är jämfört med kanadagässen på bilden.
Tack för att du stöttar oberoende lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!