Älgkor stöter bort fjolårskalvar – ökad risk för viltolyckor när kalvarna irrar runt. Foto: Ingemar Pettersson

VECKANS NATUR: Vilsna kalvar

2025-05-11 Älgkor stöter bort fjolårskalvar – ökad risk för viltolyckor när kalvarna irrar runt.

Nu befinner vi oss i den perioden då älgkorna stöter bort sina fjolårskalvar, korna stöter bort sina fjolårskalvar strax innan årets kalvar kommer få se dagens ljus. För kalvarna är det både en konstig och stundtals hemsk period då kon som har varit tryggheten i livet blir förbytt och försöker bryskt skrämma bort sina kalvar. Det kan gå så långt att kon till slut börjar sparka både efter och på sina kalvar som inte förstår vad som händer. Ibland kan kalven eller kalvarna förstå relativt snabbt att deras tid tillsammans är slut. Fast det kan även ta flera dagar och krävas flera våldsamma utspel från kon innan banden bryts. Kalven kan ibland följa efter kon på avstånd för att se om kon ändrar sig men det hela slutar bara med mer bråk innan kalven ger sig av för gott. Helt plötsligt måste kalven själv fatta egna beslut utifrån en väldigt begränsad kunskap.

En vuxen älg har oftast en del trafikvett med det har inte en fjolårskalv som aldrig har behövt fatta egna beslut. När det gäller viltolyckor med älg så är det en förhöjd risk nu under senvåren och försommaren även om den stora toppen är under själva älgbrunsten som sker på hösten. Tidsspannet som korna stöter bort sina kalvar är relativt utdragen då det skiljer en del när kalvningen kommer ske. Det finns kor som fick brunsta om eftersom de inte blev betäckta vid första brunsten i höstas. En älgko är faktiskt bara mottaglig för befruktning under ungefär ett dygn och lyckas hon inte då innebär det att hon får brunsta om. En älgko brunstar om med ungefär tre veckors mellanrum och hon kan brunsta om flera gånger under en höst. Utöver detta så ökar risken för viltolyckor generellt i takt med att det börjar växa och bli grönt på åkrarna.

Som trafikant gäller verkligen att man håller en förhöjd uppmärksamhet inte bara på vägen utan i skogskanter och diken. En fjolårskalv kan agera mycket irrationellt och trots att den har stått stilla 50 meter från vägen under en stund kan den helt plötsligt fatta beslut om att korsa vägen trots tät trafik. Detta kan också ske på vilken tid som helst på dygnet då kalvarna verkligen uppträder vimsigt under en period innan känslorna får lagt sig. Inte sällan kan de bortstötta fjolårskalvarna dyka upp i villaområden eller på andra olämpliga platser. Nu måste de helt enkelt själva ta ansvar för att hitta föda och med begränsad erfarenhet blir det på enklaste platsen även om den är olämplig. På bilden är kon i full färd med att jaga bort sin fjolårskalv.

Tack för att du stöttar oberoende lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!

 

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv